Donacija EU medijima u Srbiji

Evropska unija bespovratno dodelila 5,3 miliona evra, kao pomoć medijima i organizacijama civilnog društva u Srbiji. Pomoć dobile 32 organizacije civilnog društva i 25 medijskih kuća. RTS je dobio 95.000 evra.

Kao pomoć medijima i organizacijama civilnog društva, Evropska unija je bespovratno dodelila 5,3 miliona evra u okviru projekata "Jačanje dijaloga između organizacija civilnog društva Srbije i EU" i "Podrška medijima u oblasti evropskih integracija".

Ukupno 3,5 miliona evra dodeljeno je za 32 organizacije civilnog društva, a u oblasti medija odabrano je 25 medijskih kuća za bespovratnu pomoć vrednu 1,8 miliona evra. Radio-televizija Srbije dobila je 95.000 evra.

Pomoć je namenjena unapređenju izveštavanja o evropskim integracijama Srbije, kao i saradnji nevladinih organizacija i Evropske Unije.

Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer rekao je da mediji i civilno društvo imaju ključnu ulogu u demokratizaciji i u izgradnji građanskog društva.

"Ovo što danas radimo, nije propaganda, već ispunjenje očekivanja građana da budu dobro obavešteni u Evropskoj uniji", rekao je Dežer i dodao da od oko 67 odsto građana Srbije, koliko se izjašnjava za ulazak u EU, samo tri odsto njih kaže da je o tom procesu dobro informisano.

Dežer je dodao da je bilo teško opredeliti se za 57 projekata, pošto je na konkurs stiglo više od 300 prijava.

Srbija napreduje ka EU

Šef Delegacije EU je ukazao i da je Srbija već načinila neke značajne korake ka približavanju EU, kao što je početak procesa ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, podnošenje kandidature, ali i liberalizacija viznog režima.

Ministar kulture Nebojša Bradić rekao je da se nada da će "podrška EU projektima medija i civilnog društva potvrditi ono što u Srbiji verujemo, da je posvećenost integracijama EU zajednički cilj kome svi težimo i kome se približavamo".

Bradić je istakao da je cilj projekata jačanje kapaciteta lokalnih, regionalnih i nacionalnih medija za profesionalno izveštavanje i informisanje građana o svim asprektima pridruživanja EU, kao i da je ministarstvo posvećeno unapređivanju medijskog pluralizma i profesionalizaciji medija.

Direktorka kancelarije za evropske integracije Milica Delević istakla je da u procesu evropskih integracija puno posla imaju institucije, ali da građani moraju biti dobro informisani o tome.

"Nadam se da će nas ovo odvesti brže u pravcu u kome želimo da se naše društvo transformiše", istakla je Delevićeva.

Među korisnicima bespovratne pomoći zastupljeni su svi mediji-štampa, novinske agencije, radio i televizijske stanice iz gradova i opština širom Srbije.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво