Parkovi Beograda

Prestonica Srbije ima 65 parkova, najviše sagrađenih od druge polovine 19. do prve polovine 20. veka. Pored Karađorđevog, Studentskog, jedan od najreprezentativnijih je Park prijateljstva, u kome je više od 100 najuglednijih državnika sveta zasadilo drvo.

Autor monografije "Zaštićena prirodna bogastva Beograda" Hranislav Milanović rekao je da Beograd ima 65 parkova, a da ih je najviše izgrađeno u periodu od druge polovine 19. do prve polovine 20. veka.

Milanović je Tanjugu rekao da je Karađorđev park "začetak javnih zelenih površina u Beogradu", pošto su na mestu gde su sahranjeni poginuli u Prvom srpskom ustanku, 1806. godine, zasađeni bagremovi i kestenovi.

Među najstarijim parkovima u prestonici je Studentski park, poznat i kao Pančićev, po spomeniku tom velikom botaničaru, lekaru i prvom predsedniku Srpske kraljevske akademije.

PR "Gradskog zelenila" Dragana Tucović Baranac rekla je da je na tom prostoru sve do šezdesetih godina 19. veka bilo tursko groblje, a kasnije formirana pijaca koja je živela do 1927. godine, kada je zatvorena i na njenom mestu izgrađen sadašnji park.

"Ceo park izgrađen je u francuskom stilu, po uzoru na stubove mosta Aleksandra trećeg Parizu, a ograda oko parka napravljena je u rokoko stilu i njena izrada koštala je više nego sam park", dodala je Baranac.

U Studentskom parku pored spomenika Josifu Pančiću, podignutom 1897. godine, su i spomenici Dositeju Obradoviću iz 1930. godine i Jovanu Cvijiću iz 1994. godine.

"U popularnom 'Akademcu', koji je proglašen za prirodno dobro treće kategorije, postoji 21 vrsta drveća, a neke vrste datiraju od osnivanja parka", rekla je Baranac.

Prema njenim rečima, najstarije stablo bila je japanska sofora, stara 120 godina, koja je zbog starosti posečena 2008. godine, a na njenom mestu oblikovana klupa od njenog drveta.

Jedan od najreprezentativnijih parkova u Beogradu, Park prijateljstva, nalazi se na ušću Save u Dunav i obuhvata površinu od 14 hektara, a njegov arhitekta bio je Milan Pališaški.

"Izgradnja tog parka počela je 1961. godine na inicijativu organizacije 'Mladih gorana Beograda', u čast stvaranja Pokreta nesvrstanih i zbog toga je simbolički nazvan Park prijateljstva ili Park mira", objasnio je Milanović i dodao da je prvo drvo u parku, piramidalni hrast, zasadio tadašnji predsednik Mladih gorana.

Prema njegovim rečima, za vreme Konferencije nesvrstanih u Beogradu, 1989. godine, državnici zemalja učesnica zasadili su 26 sadnica platana u centralnom delu parka koji je nazvan Aleja mira.

U parku je više od 100 najuglednijih državnika sveta zasadilo drvo, a među njima su Indira Gandi, Ričard Nikson, Kraljica Elizabeta Druga, Fransoa Miteran, a poslednji državnik koji je posadio drvo za vreme postojanja SFRJ bio je rumunski predsednik Jon Ilijesku, koji je 1991. godine zasadio 194. stablo.

"Tradicija sađenja drveća u tom parku nastavljena je i nakon raspada Jugoslavije pa su, osim državnih zvaničnika, drveće posadili i članovi američke grupe "Rolingstons" pre koncerta koji su održali u Beogradu 2007. godine", rekao je Milanović.

Povodom obeležavanja godišnjice početka NATO bombardovanja Srbije, u parku je 2000. godine otkriven spomenik "Večna vatra" visok 78 metara što simbolizuje broj dana bombardovanja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи