Profesori na ispitu

Senat Univerziteta u Beogradu usvojio novi pravilnik o studentskom vrednovanju nastavnika uz analiziranje prolaznosti studenata u protekloj akademskoj godini. Na oko 13 odsto predmeta prolaznost ispod 30 odsto.

Posle rasprava na više sednica Senata Univerziteta u Beogradu usvojen je novi pravilnik o studentskom vrednovanju nastavnika i analizirana prolaznost studenata u protekloj akademskoj godini.

Prolaznost studenata govori da reforma treba da se privede kraju, da su studentima sadržaji teški, predmeti neadekvatno povezani, da nema dobre koordinacije osnovnih nauka sa drugim oblastima.

"Postoji još uvek tradicionalni duh kod profesora koji se teže odvikavaju od ranijeg načina rada", rekao je predsednik Studentskog parlamenta Miloš Zeljković koji dodaje da ni studenti nisu dovoljno upoznati sa Bolonjskim procesom.

Rektor Univerziteta u Beogradu profesor Branko Kovačević kaže da oko 13 odsto predmeta ima prolaznost ispod 30 odsto što je indikator da nešto ne valja, da treba ići po fakultetima i nastavno-naučnim većima i videti šta to ne valja jer to značajno obara prosek.

Rektor beogradskog Univerziteta je dodao da bi bez toga moglo da se ide na punu primenu zakona.

Sa 48 bodova po godini, što bi kao prelazna odredba trebalo da ostane u naredne dve godine, prolaznost jeste od 60 do 70 odsto, ali bi u ovom periodu trebalo dostići sto postotnu prolaznost. Osim toga, studenti će ubuduće profesore ocenjivati po novom pravilniku.

"Ukoliko se transparentnije pristupi tom procesu, ukoliko studenti vide javno ocene koje su dali svojim profesorima i prepoznaju da su zaista to one ocene koje su im dali mislim da će povratna informacija biti jača i da će imati uticaj na rad profesora", rekao je student prodekan Ekonomskog fakulteta u Beogradu Savo Stojanović.

Pravilnik predviđa da dekan fakulteta razgovara sa nastavnikom koji je dobio nisku ocenu i da posle dva upozorenja, ukoliko ih i dalje dobija, nastavno-naučno veće fakulteta razmatra njegov rad i predlaže odgovarajuće mere.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи