Naučnici, ipak, ostaju

Oko 75 odsto srpskih naučnika ne razmišlja o odlasku iz zemlje, pokazuje anketa Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj. Gotovo svaki peti naučnik želi da ode iz zemlje, a četiri odsto je neodlučno.

Anketa koju je sprovelo Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj pokazala je da tri četvrtine srpskih naučnika ne razmišlja o odlasku iz zemlje.

Istraživanje, čije je rezultate predstavio ministar Božidar Đelić, pokazuje i da 21 odsto srpskih naučnika želi da ode iz zemlje, a da je četiri odsto neodlučno. Najčešći razlozi za napuštanje Srbije su stambena situacija i niska primanja, kao i loši uslovi za rad.

Ministar za nauku i tehnološki razvoj zadovoljan je time što većina naučnika želi da nastavi svoju karijeru u Srbiji, ali ukazuje i na upozoravajući podatak da bi Srbiju ipak napustilo 39 odsto naučnih radnika mlađih od 35 godina.

"Iluzorno je misliti da ćemo imati uspeha u povratku naših naučnika iz dijaspore dok ne sredimo sistem koji postoji u zemlji. Moramo da obezbedimo da nam deca budu bezbedna, da naš sistem bude baziran na meritokratiji, a ne na partijskim i kumovskim vezama", istakao je Đelić.

Ministar nauke kaže i da rezultati istraživanja pokazuju da najviše naučnika smatra da naučnu saradnju treba razvijati sa zemljama Evropske unije, među kojima su najpopularnije Nemačka, Francuska, Velika Britanija i Italija.

Osim zemalja Unije, najviše ispitanika opredelilo se za Rusiju, Ameriku i Kinu. Đelić ocenjuje da ovakvi rezultati dokazuju da i naučnu, a ne samo političku diplomatiju treba vezati za "četiri stuba saradnje" i to Evropsku uniju, Rusiju, SAD i Kinu.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара