Tropski dan u Srbiji

Beograd najtoplija prestonica u Evropi. U poslednja 24 časa Hitna pomoć primila na stotine poziva, a svaki četvrti bio je sa javnog mesta. Visoke temperature i velika vlažnost sve do srede.

U Srbiji danas tropski dan. Zbog temperature koja je prelazila 35 stepeni, zdravstveni radnici imali su pune ruke posla. Beograd je najtoplija evropska prestonica.

Visoka temperatura još teže se podnosi uz veliku vlažnost, koja je u prepodnevnim satima iznosila i 77 odsto.

Nagle vremenske promene najteže su pale hroničnim bolesnicima, a bilo je i mnogo kolapsa na ulicama i radnim mestima. U poslednja 24 časa Hitna pomoć primila je na stotine poziva.

"Ako je pacijent bez svesti treba ga postaviti u horizontalan položaj, podići donje ekstremitete i ako se brzo vrati svresti znači da je došlo do kratkotrajnog kolapsa i na taj način ste brzim reagovanjem već pomogli pacijentu, a onda pozvati Hitnu pomoć", rekla je doktorka Hitne pomoći Mara Petrović.

Da biste to izbegli, ne izlazite napolje od 11 do 17 časova, a ako već morate onda se opremite šeširom, laganom i komotnom odećom od prirodnih materijala, naočarima za sunce i flašicom vode. Vrelo će biti i naredna tri dana.

"Sve do srede biće toplo, možda stepen dva bude temperatura niža nego danas. Mislim da je danas dostignut neki apsolutni maksimum za jun ove godine do sada. U sredu popodne i u noći između srede i četvrtka očekuje se jače pogoršanje vremena sa kišom, pljuskovima i grmljavinom", rekla je Milica Despinić iz Hidrometeorološkog zavoda.

Istraživanja pokazuju da su leti infarkti česti, posebno kada je vreme promenljivo. Nagle promene temperature i pritiska izazivaju glavobolju, ali povećavaju i rizik od moždanog udara.

S obzirom na to da na vreme ne možemo da utičemo, preostaje nam samo da se prilagodimo. Zato lekari preporučuju nemojte izlaziti kada je sunce najjače, više vremena provodite u prirodi ali ne preterujete sa fizičkim aktivnostima. Duže spavajte, pijte više tečnosti i laganije se hranite.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи