Orden Dušanu Batakoviću

Ambasador Francuske u Srbiji Žan-Fransoa Teral uručio srpskom kolegi Dušanu Batakoviću Orden akademske palme u rangu oficira. Orden koji uručujem Batakoviću namenjen je intelektualcima, a Francuska voli angažovane intelektualce, rekao Teral.

Orden akademske palme u rangu oficira srpskom ambasadoru u Francuskoj Dušanu Batakoviću uručio je ambasador Francuske u Beogradu Žan-Fransoa Teral.

"Orden koji uručujem namenjen je intelektualcima. Francuska voli intelektualce, a naročito angažovane", rekao je Teral.

Rekavši da je Bataković održao veliki broj predavanja u svetu i napisao brojne radove koji su prevedeni i na francuski, Teral je Bataković radio sa drugim intelektualcima na uvođenju demokratije u Srbiji, što ga je dovelo do toga da uđe u oblast diplomatije.

Bataković je, po uručenju priznanja, rekao da je nastojao da "koristeći naučna i kulturna sredstva saradnju dve zemlje učini sadržajnijom, što je u Francuskoj naišlo na veliki odjek".

Bataković je dodao da će sa ambasadorom Teralom "nastaviti da radi na poboljšanju odnosa dve bratske države".

Promovisanje nacije kroz kulturu

"Najbolje sredstvo promocije nacije je njena kultura, pogotovo kada se radi o malom narodu koji je dao velika imena u nauci i kulturi", rekao je Bataković i dodao je da upravo kultura najbolje zbližava dva naroda.

Teral je istakao i da Francuska radi na intenziviranju bilateralnih odnosa sa Srbijom, ali i svemu onome "što je potrebno da Srbija uđe u Evropsku uniju".

Bataković je bio ambasador Srbije u Grčkoj i u Kanadi, a od januara 2009. je ambasador u Parizu.

Uručenju priznanja prisustvovao je veliki broj visokih zvanica, među kojima i ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovc i princ Aleksandar Karađorđević, kao i ličnosti iz kulture, poput Matije Bećkovića, zatim iz naučnih krugova, diplomatije.

Prethodno je Orden akademske palme u rangu viteza 12. maja dobilo sedmoro istaknutih predstavnika akademskog života Srbije.

Orden je uspostavio Napoleon 1. 1808. godine a dodeljuje ga ministar obrazovanja Francuzima i strancima koji značajno doprinose afirmaciji zemlje u intelektualnim, naučnim i umetničkim krugovima u svetu. Orden ima tri ranga - viteza, oficira i komandora.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара