Zaboravljeni spomenici revolucije

Mnoga obeležja revolucije ideološki više nisu podobna pa su ili uklonjena ili zapostavljena. Pored ideologije, za loše stanje spomenika krivi su i vandali koji ih iscrtavaju grafitima, lome i kradu.

Odnosom prema spomenicima kulture i istorije u Srbiji se ne mogu pohvaliti ni nadležne institucije, ni država, ni pojedinci.

Kada je reč o obeležjima revolucije, pored vandalizma presuđuju im i ideološka ubeđenja. U Beogradu su spomenici ipak, u boljem stanju nego u unutrašnjosti.

Biste Moše Pijade, Ive Lole Ribara, Đure Đakovića i Ivana Milutinovića na Kalemegdanu bile su oštećene, ali su nadležni brzo reagovali.

"Beograd je zaista prema spomenicima poginulim borcima i civilnim žrtvama stradalim u Drugom svetskom ratu kao malo koji grad u ovom delu Evrope imao, pre svega, human odnos", izjavila je Lidija Kotur, iz Zavoda za zaštitu spomenika grada u Beogradu.

Spomenik Borisu Kidriču u ulici Kneza Miloša nije demoliran, ali je zbog skulpture Petra Ubavkića, posvećene Takovskom ustanku, premešten.

"Skulptura Borisa Kidriča je izmeštena, ne iz ideoloških razloga, već upravo zbog toga što se smatralo da je na tom mestu potrebno postaviti spomenik knezu Milošu u ulici koja nosi njegovo ime i koja predstavlja centar državne uprave", objasnila je Kotur.

Moša Pijade ispred "Politike" zaklonjen autobuskom stanicom nestao je u rastinju. U parku Manjež grafiti ne biraju mesto. Oči Dušana Popovića smetale su vandalima kao i kupačica Riste Stijovića.

Ne zna se ni gde su mnoge Titove biste kojima su se dičile škole i opštine.

U Aleji heroja u Kragujevcu devedesetih su porušene skoro sve biste narodnih heroja. Nestale su preko noći i verovatno pretopljene, a postamenti i danas leže bačeni po strani.

"Rušenje i uklanjanje nikako ne dolazi u obzir, rešenje je osnivati muzeje koji bi se bavili tim stvarima pa je to i potencijalna mogućnost za zaposlenje novih ljudi u našoj branši", izjavio je Đorđe Milovanović iz Zavod za zaštitu spomenika kulture u Kragujevcu.

Godine 1991. sklonjen je Titov spomenik sa Trga partizana u Užicu. Još se vodi polemika gde sa pet tona teškim svedočanstvom istorije.

"Ustanova Narodnog muzeja održava memorijalni kompleks Kadinjača i preko 200 drugih spomenika, međutim, mi samo održavamo ono što tehnički možemo, znači košenje trave i zasađivanje cveća, ali konkretnog investiranja nema", rekao je Nikola Gogić, direktor Narodnog muzeja u Užicu.

Jadan je narod koji premešta i ruši svoje spomenike, rekao je jedan Užičanin. Spomenici nisu krivi. To je istorija, to su činjenice, to mora da se čuva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво