Konačni rezultati prijemnih ispita

Danas se objavljuju konačni rezultati ispita za upis u srednje škole. Učenici predaju popunjene liste želja sa odabranim školama, smerovima gimnazija i obrazovnim profilima. Završava se polaganje prijemnih ispita za upis brucoša na državne fakultete u Srbiji.

Konačni rezultati kvalifikacionog ispita za upis u gimnazije i četvorogodišnje stručne škole biće danas objavljeni.

Danas i sutra učenici će predavati popunjene liste želja sa odabranim školama, smerovima gimnazija i obrazovnim profilima. Osmog i devetog jula izvršiće se raspored i upis učenika po školama u prvom upisnom krugu.

Desetog 10. jula počinje drugi upisni krug za preostala mesta u srednjim školama.

Za đake koji iz zdravstvenih razloga nisu mogli da izađu na kvalifikacioni ispit, test provere znanja biće organizovan u avgustu.

Testove iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, i matematike polagalo je 96 odsto od ukupnog broja đaka prijavljenih za polaganje kvalifikacionog ispita.

Prošle godine mladi su najveće interesovanje pokazali za zanimanja ugostiteljske, turističke, bankarske i medicinske struke.

Najmanje atraktivni profili bili su mašinbravar, metalostrugar, konfekcijski tehničar.

Učenici koji žele da upišu neku od trogodišnjih škola, ne polažu kvalifikacioni ispit, već se rangiraju na osnovu uspeha iz osnovne škole.

Budući brucoši završili polaganja prijemnih ispita

Završava se i polaganje prijemnih ispita za upis brucoša na državne fakultete u Srbiji.  Prijemni ispiti počeli su u petak, a održavani su u zavisnosti od fakulteta.

Rokove za objavljivanje rang-lista, za žalbe i datume samog upisa, koji mora biti završen do 15. jula, odrediće svaka ustanova, u okviru konkursnog vremena.

U Beogradu se najviše kandidata prijavilo za studije geografije, Fakultet bezbednosti i Filozofski fakultet. Novosađanima su najinteresantniji Akademija umetnosti i, takođe, Filozofski fakultet.

O trošku države na fakultetima će se školovati 15.823, a na višim školama 5.362 brucoša, što je 4 odsto više nego prošle godine.

Visina školarina za samofinansirajuće studente ostaje na prošlogodišnjem nivou.

Konačne rang-liste biće objavljene četvrtog jula, a prvi upisni rok završava se 15. jula.

Srednjoškolci koji se ne upišu u prvom krugu, imaju još jednu šansu, u septembru, ali samo na fakultetima na kojima ostane slobodnih mesta. Drugi konkursni rok visokoškolske ustanove oglasiće 31. jula.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво