Zatvoreno sirotište u Valjevu

Nakon 37 godina, zbog reformi socijalne zaštite prestao je da radi Dom za decu bez roditeljskog staranja u Valjevu. Sada kada dom više ne radi, decu će preuzeti hraniteljske porodice.

Umesto vaspitača u Domu "Mihajlo Stupar", brigu o deci u buduće, shodno reformi socijalne zaštite preuzimaće isključivo hraniteljske porodice u saradnji sa Centrom za socijalni rad.

Zorka Jeremić, direktorka Centra za socijalni rad u Valjevu ističe da se sve radi u skladu sa strategijom reforme o socijalnoj zaštiti, dok u tom gradu trenutno ima 10 slobodnih hraniteljskih porodica.

U jednoj od 23 hraniteljske porodice koje su već prihvatile mališane, domaćinstvu Filipovića u valjevskom selu Popucke zbrinuto je troje dece. Supružnici, Slavica i Milan, postali su hranitelji pre tri i po godine kada su prihvatili dvoje dece, brata i sestru, sada srednjoškolce, dok od prošle godine Filipovići brinu i o trećem detetu, trinaestogodišnjoj devojčici.

"Želja nam je bila da deca osete toplinu prave porodice i da iz naše kuće odu sa završenom školom, kao dobri i pošteni ljudi, kako bi se lakše snašli u samostalnom životu", kaže Slavica Filipović, koja posebno ističe dobru saradnju sa Centrom za socijalni rad u Valjevu.

Deca koja su nakon Doma smeštena u hraniteljske porodice zadovoljnija su svojim novim smeštajem, jer, kako kažu, imaju bolje uslove za učenje, dok se prijatnije osećaju u porodičnom okruženju njihovih hranitelja.   

"Razlika između Doma i ove porodice je očigledna, ovde se osećam kao u pravoj porodici, naučio sam puno a i u školi sam bolji đak. Učim pekarski zanat i nadam se da ću jednog dana doći sa svojom decom u ovu porodicu kako bi ih upoznao sa bakom Slavicom i dedom Milanom", reči su dečaka koji je nakon deset godina u Domu prihvaćen u porodicu Filipović.

Sve troje dece o kojima brinu Filipovići, još u predškolskom uzrastu postali su štićenici Doma za decu bez roditeljskog staranja "Mihajlo Stupar" koji je nakon 37 godina prestao sa radom. Za to vreme, u toj instituciji zbrinuto je 165-toro dece.

Pripreme se obavljaju blagovremeno, kako bi se deci bez roditeljskog staranja pomoglo čim se za to ukaže potreba. Ipak, prostorije Doma "Mihajlo Stupar" bi uskoro mogle ponovo da ožive, jer u Centru za socijalni rad najavljuju otvaranje dnevnog boravka za decu do 14 godina sa asocijalnim ponašanjem.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.