Odgovornost za prevenciju nasilja

Slučaj školskog nasilja u Sremskoj Mitrovici ukazuje na dugogodišnju praksu zataškavanja i omalovažavanja nasilništva u školama i nepostojanje institucionalne podrške za žrtve, ocenjuje ombudsman Saša Janković.

Zaštitnik građana Saša Janković smatra da je slučaj nasilja u tehničkoj školi u Sremskoj Mitrovici pokazao da je došlo krajnje vreme da se ustanovi pojedinačna i institucionalna odgovornost za prevenciju i sankcionisanje nasilja.

"Nepostojanje institucionalne podrške za žrtve nasilja i dugogodišnja praksa zataškavanja i omalovažavanja nasilništva u školama, ključni su razlozi zbog kojih je slučaj nasilja u učionici Srednje tehničke škole u Sremskoj Mitrovici otkriven na Internetu, a ne kroz rad institucija", ocenio je ombudsman.

"Kontrola koju je institucija Zaštitnika građana sprovela, pokazala je da su organi unutrašnjih poslova imali kvalitetan kontakt sa školom, da su reagovali brzo i adekvatno, ali da su kasno dobili informaciju o nasilničkom ponašanju", naveo je Janković.

U školi su duže vremena zanemarivani indikatori koji su ukazivali da je učeniku, koji je nasilje počinio, potrebna posebna pažnja i preventivni rad, piše u saopštenju ombudsmana.

Kontrola je pokazala da nedostaju školski programi o postupanju u slučaju nasilja i školski tim za prevenciju nasilja. Evidentno je odsustvo koordinacije na lokalnom nivou sa službama socijalne zaštite.

Takođe, zabeleženo je da je škola dala novinarima na uvid, dakle najširoj javnosti, pisani izveštaj školskog psihologa o đaku.

Odgovornost profesorke koja nije odmah i potpuno obavestila rukovodioca škole o slučaju nasilja, svakako će biti predmet disciplinskog postupka, naveo je Zaštitnik građana Saša Janković.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво