Kembridž stipendije za srpske učenike

Sedmorica učenika Matematičke gimnazije u Beogradu, koji su položili prijemni ispit na Triniti koledžu u Kembridžu, dobili su pune stipendije.

Stazama Isaka Njutna od jeseni će krenuti Luka Milićević, Dušan Milijančević, Dušan Perović, Nikola Mrkšić, Ognjen Ivković, Mihajlo Cekić i Aleksandar Vasiljković.

Ova sedmorica učenika Matematičke gimnazije u Beogradu, koji su položili prijemni ispit na Triniti koledžu u Kembridžu, dobili su pune stipendije.

Podsetimo, ovi mladići redovno osvajaju medalje na takmičenjima matematike i fizike u zemlji i svetu.

U školi ih zovu "tim snova", jer su do sada donosili brojna priznanja sa međunarodnih olimpijada iz metematike, fizike, informatike i astronomije.

Ovi talentovani učenici su izabrali različite smerove prirodnih nauka i oni su prva generacija mladih matematičara koja se od sedmog razreda osnovne školuje u Matematičkoj gimnaziji.

U školi kažu da se do sada nikada nije dogodilo da sedmoro đaka istovremeno položi prijemni na Kembridžu. Srednju školu, kao najtalentovaniji, završavaju u mentorskom odeljenju.

Direktor Matematičke gimnazije Srđan Ognjanović rekao je da učenici imaju određen broj časova podeljni u male grupe gde rade sa najboljim profesorima i imaju direktnu komunikaciju sa njima.

Prema njegovim rečima, nije isto kada profesor ima 20 ili kad ima pet đaka u grupi i kada može svakom da posveti dovoljno pažnje.

Sva sedmorica imaju stipendije Fonda za mlade talente, ministarstva nauke, a dobijaju i nagrade za osvojne medalje.

Nedavno je najavljeno osnivanje fonda za pružanje finansijske pomoći srpskim studentima koji upišu studije na Kembridžu. Uslov je da se po dobijanju diplome vrate u zemlju i u njoj rade.

Fond za mlade talente ove akademske godine sa po 25.000 dinara mesečno finansira 1.000 akademaca sa prosekom iznad 9,17.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво