Uspešna nova metoda operisanja srca

Posle više od šest meseci od kad je prvi put u Srbiji izvedena nova metoda operacije srčanog zaliska, može se reći da je reč o pouzdanom zahvatu, kaže Miljko Ristić direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti.

"Svi operisani pacijenti se osećaju dobro i njihovo stanje se redovno kontroliše", kazao je agenciji Beta Miljko Ristić, koji je kao hirurg predvodio tim stručnjaka Kliničkog centra Srbije koji su izveli tu intervenciju.

Reč je o operaciji na "kucajućem srcu" koja se izvodi bez prestanka rada i otvaranja tog organa.

Tok intervencije se prati rendgen aparatom i ultrazvukom.

Inovacija tokom ove intervencije je ta što se srce ne otvara i što se umesto unutar ona izvodi na spoljašnjem zidu organa.

Pripreme za taj poduhvat trajale su osam godina.

Prošloga decembra ovom metodom operisano je šest osoba, a to je dovoljan vremenski period za utvrđivanje uspešnosti određene intervencije, dodao je Ristić.

Prema njegovim rečima, trenutno se u tom institutu ne izvode operacije na "kucajućem srcu" zbog rekonstrukcije zgrade i malog broja operacionih sala.

"Oduzimali bi mnogo vremena za urgentnije i brže intervencije i za sada je operisano samo tih šest ljudi", kazao je hirurg.

Ristić je dodao da je u timu koji su izveli operaciju bilo i nekoliko mladih hirurga.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво