Policija pooštrila kontrolu saobraćaja

Saobraćajna policija MUP-a Srbije prekontrolisala je oko 27.000 vozila u akciji pojačane kontrole saobraćaja i otkrila i kaznila čak 7.700 prekršaja, navodi se u informaciji ministarstva, dostavljenoj agenciji Beta.

Akcija pooštrane kontrole saobraćaja sprovedena je kao odgovor na brojne nezgode koje su se dešavale u prethodnom periodu i na njihove tragične posledice, navodi se u informaciji MUP-a, i naglašava da su u tu svrhu angažovani svi raspoloživi ljudski i materijalni resursi policije.

Najčešći uzroci nezgoda na putevima su nepropisna i neprilagođena brzina kretanja, nepropisno izvođenje radnji vozilom, neustupanje prvenstva prolaza, nepropisno preticanje i upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola.

U saobraćajnim nezgodama koje izazivaju vozači autobusa i teretnih vozila, uz navedene, i umor je čest uzročnik.

Policija je, pored kontrole saobraćaja na putu, intenzivirala i inspekcijski nadzor nad javnim prevoznicima kako bi se utvrdilo u kojoj meri nadležne službe unutrašnje kontrole bezbednosti saobraćaja preduzimaju mere koje se odnose zdravstvene uslove i radna vremena vozača, tehničku ispravnosti i brzinu kretanja vozila.

U prvih šest meseci 2008. godine izvršeno je 2.584 inspekcijskih nadzora centara za obuku vozača, i utvrđeno je sedam privrednih prestupa, 275 prekršaja pravnih i 210 fizičkih lica.

Napisana su 183 rešenja kojima su naložene mere za otklanjanje nedostataka i 23 rešenja o privremenoj zabrani rada.

Najčešća nepravilnost na koju je policija nailazila u auto-školama je nepridržavanje propisanog nastavnog plana i programa u obuci kandidata za vozače.

Obavljeno je i 1.113 nadzora rada firmi za tehnički pregled vozila a utvrđena su četiri privredna prestupa, napisane su 174 prekršajne prijave protiv pravnih lica kao i 55 rešenja o oduzimanju ovlašćenja.

Najčešće nepravilnosti u aktivnostima tih preduzeća odnose se na nesavestan i nepropisan rad prilikom tehničkog pregleda.

Tokom 2007. godine u Srbiji su u saobraćajnim nesrećama poginule 964 osobe, dok je u poslednjih deset godina život na drumovima izgubilo 10.127 ljudi.

U protekloj deceniji zabeležno je više od pola miliona saobraćajnih nesreća u kojima je povređeno 155.000 ljudi.

broj komentara 0 pošalji komentar