Najbolji studenti putuju Evropom

Dvesta najboljih studenata iz Srbije krenulo je početkom nedelje put najlepših evropskih gradova. Putovanje je u okviru projekta "Putujmo u Evropu" organizovao Evropski pokret u Srbiji. Ekipa RTS-a ispratila je studente do prve destinacije, do Beča.

Na put u Beč - grad muzike, kremastih kolača i velelepnih dvoraca Habzburgške dinastije, naši najbolji studenti, koji ranije nisu imali prilike da putuju izvan Srbije, krenuli su opremljeni mapama, znanjem i odličnim raspoloženjem.

Za put ka evropskim metropolama studenti su dobili multi Šengen vize, inter-rejl karte, džeparac i studentske kartice koje su im omogućile mnogobrojne povlastice.

Vojislav Milošević, menadžer projekta "Putujmo u Evropu 2008" kaže da je Beč prva destinacija proputovanja, jer se projekat, od 2005. godine sprovodi sa ministarstvom inostranih poslova Austrije, koje omogućuje da najbolji studenti dobiju multi Šengen vize bez ikakve papirologije.

Dobrodošlicu u prelepu prestonicu Austrije, studentima je poželela ministarka spoljnih poslova Ursula Plasnik, u Diplomatskoj Akademiji Austrije.

"Vi ste budućnost vaše zemlje i budućnost Evrope. Velika je privilegija biti u poziciji u kojoj ste i vi i ja, a to je biti odgovoran za razvoj našeg evropskog kontinenta. Ovaj projekat je odličan, praktičan način da u tome uspemo" rekla je Urslula Plasnik.

S obzirom da veliki broj studenata, tek kroz projekat "Putujmo u Evropu", ima priliku da prvi put poseti zemlje Evropske unije, loše vreme i kiša u Beču nisu ih sprečili da iskoriste svaki trenutak i što bolje upoznaju grad, kulturu, tradiciju i, naravno, vršnjake.

Đorđe Milićević, student Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu srećan je što ima tu privilegiju da, za raziku od većine svojih kolega, poseti Beč i druge evropske gradove.

"Kada se završi ovo putovanje, moći ću da uporedim mesto gde ja živim sa mestom gde žive moji vršnjaci širom Evrope, i vidim da li mi uopšte možemo da dostignemo taj nivo razvoja", kaže Đorđe.

Studentkinja završne godine Fakulteta lepih umetnosti, Svetlana Miladinović prvi put je i Beču i nada se da će ga opet posetiti.

"Zaista sam oduševljena Austriskim bulevarima, arhitekturom koja je zaista impozantna, ima toliko prelepih stvari, toliko građevina koje zaista mora da se vide i naravno fotografišu, kaže Svetlana za RTS.

Branimiru Mićoviću, studentu Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja najviše se dopada odnos Bečlija prema strancima.

"Sviđa mi se opuštenost ljudi, jer kada im priđeš niko nije ljut, svi te sačekaju sa osmehom. Kada im trežiš da te fotografišu oni su srećniji nego ti, a kada vide mladog čoveka koji je došao u njihov grad uopšte se ne ustručavaju da pomognu", objašnjava Branimir.

Tokom obilaska grada, studenti su svojim vršnjacima delili promotivne letke o Srbiji i na taj način im približili svoju zemlju, tradiciju i kulturu.

Pored impresija o Beču, studenti će, kako kažu, sa sobom svuda nositi osećaj lične satisfakcije jer neko prepoznao njihov rad, trud i znanje. 

Izbor destinacija ka kojima će studenti krenuti iz Beča je šarenolik, od Belgije i Finske do Španije i Italije.

Najveća želja im je, kako kažu, da se i sledeće godine vrate u Beč, ali bez viza.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво