Ruskim generalima vraćene ulice

Odbornici Skupštine grada Beograda izglasali da ulice u Beogradu ponovo nose imena ruskih generala Ždanova i Tolbuhina. Bivši patrijarh Pavle i glumac Miodrag Petrović Čkalja dobili ulice u glavnom gradu.

Skupština grada Beograda donela je odluku da se pojedinim ulicama u Beogradu vrate imena ruskih generala Ždanova i Tolbuhina, kao i Crvene armije.

Odbornici su doneli odluku i da se dve ulice u glavnom gradu nazovu po bivšem patrijarhu Pavla i glumcu Miodragu Petroviću Čkalji.

Odbornici su te odluke doneli glasovima vladajuće većine, bez Liberalno demokratske partije, čiji su odbornici bili uzdržani, ali uz glasove pet bivših odbornika SRS, koji sada nastupaju kao samostali odbornici.

Odbornici DSS i SRS, napustili su prethodno sednicu pošto je imenovano sedam novih odbornika DS, koji su zamenili kolege sa iste liste, jer su obavljali više funkcija.

Opozicioni poslanici su napustili sednicu nezadovoljni time što je kandidatima za nove odbornike bilo dozvoljeno da čine kvorum i glasaju o svom imenovanju.

Šef odborničke grupe LDP-a Dejan Ranđić je istakao da ta stranka podržava da se svim znamenitim oslobodiocima Beograda dodele ulice, ali da se te stvari ne čine u dnevno političke svrhe.

Nezavisni odbornik i bivši odbornik SRS, Raša Vučinić, istakao je da će on uvek glasati za patriotske odluke, kao što je ta da se ''ruskim oslobodiocima'' vrate nazivi ulica u prestonici.

Bulevar patrijarha Pavla

Predsednik Komisije za dodelu naziva ulica Petar Đorđević precizirao je, obrazlažući Predloge odluka, da se ulici od Kružnog puta - Bulevara JNA - Beli potok - Avalski put do Avalske ulice u Ripnju u opštini Voždovac određuje naziv Ulica general Ždanova.

Takođe, ulici koja počinje od Ulice Milutina Milankovića na Novom Beogradu, a završava se spojem sa Ulicom Jurija Gagarina i prolazi kroz stambeno naselje ''Belvil'' određuje se naziv Bulevar Crvene armije, naveo je Đorđević.

Prema njegovim rečima, Ulici Lazarevački drum, u opštini Čukarica, od Trgovačke do Savske magistrale, određuje se naziv Ulica maršala Tolbuhina.

Ulici Rakovački put, od Miloševog konaka koji vodi ka Ulici petrijarha Dimitrija daje se naziv Bulevar patrijarha Pavla, istakao je Đorđević.

Čkaljino sokače

Predsednik Komisije je dodao da će se na predlog građana opštine Savski venac prolaz sa stepeništem iza Kanadske ambasade, koji spaja Resavsku i Ulicu kneza Miloša, od sada zvati 'Čkaljino sokače', sa kojim se, kako je istakao, složila i njegova porodica.

Takođe, deo Karađorđevog parka, sa desne strane Bulevara oslobođenja, između Pasterove i Tiršove ulice, od danas će nositi naziv po Milutinu Milankoviću, gde je predviđeno da se istaknutom naučniku u narednom periodu podigne i spomenik, zaključio je Đorđević.

Predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić izjavio je da će naknadno objaviti nastavak 21. sednice, posle konsultacija sa Odborničkim grupama, jer želi, kako je istakao, ''da sve one budu prisutne kada se donose važne odluke za građane Beograda''.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво