Ruskim generalima vraćene ulice

Odbornici Skupštine grada Beograda izglasali da ulice u Beogradu ponovo nose imena ruskih generala Ždanova i Tolbuhina. Bivši patrijarh Pavle i glumac Miodrag Petrović Čkalja dobili ulice u glavnom gradu.

Skupština grada Beograda donela je odluku da se pojedinim ulicama u Beogradu vrate imena ruskih generala Ždanova i Tolbuhina, kao i Crvene armije.

Odbornici su doneli odluku i da se dve ulice u glavnom gradu nazovu po bivšem patrijarhu Pavla i glumcu Miodragu Petroviću Čkalji.

Odbornici su te odluke doneli glasovima vladajuće većine, bez Liberalno demokratske partije, čiji su odbornici bili uzdržani, ali uz glasove pet bivših odbornika SRS, koji sada nastupaju kao samostali odbornici.

Odbornici DSS i SRS, napustili su prethodno sednicu pošto je imenovano sedam novih odbornika DS, koji su zamenili kolege sa iste liste, jer su obavljali više funkcija.

Opozicioni poslanici su napustili sednicu nezadovoljni time što je kandidatima za nove odbornike bilo dozvoljeno da čine kvorum i glasaju o svom imenovanju.

Šef odborničke grupe LDP-a Dejan Ranđić je istakao da ta stranka podržava da se svim znamenitim oslobodiocima Beograda dodele ulice, ali da se te stvari ne čine u dnevno političke svrhe.

Nezavisni odbornik i bivši odbornik SRS, Raša Vučinić, istakao je da će on uvek glasati za patriotske odluke, kao što je ta da se ''ruskim oslobodiocima'' vrate nazivi ulica u prestonici.

Bulevar patrijarha Pavla

Predsednik Komisije za dodelu naziva ulica Petar Đorđević precizirao je, obrazlažući Predloge odluka, da se ulici od Kružnog puta - Bulevara JNA - Beli potok - Avalski put do Avalske ulice u Ripnju u opštini Voždovac određuje naziv Ulica general Ždanova.

Takođe, ulici koja počinje od Ulice Milutina Milankovića na Novom Beogradu, a završava se spojem sa Ulicom Jurija Gagarina i prolazi kroz stambeno naselje ''Belvil'' određuje se naziv Bulevar Crvene armije, naveo je Đorđević.

Prema njegovim rečima, Ulici Lazarevački drum, u opštini Čukarica, od Trgovačke do Savske magistrale, određuje se naziv Ulica maršala Tolbuhina.

Ulici Rakovački put, od Miloševog konaka koji vodi ka Ulici petrijarha Dimitrija daje se naziv Bulevar patrijarha Pavla, istakao je Đorđević.

Čkaljino sokače

Predsednik Komisije je dodao da će se na predlog građana opštine Savski venac prolaz sa stepeništem iza Kanadske ambasade, koji spaja Resavsku i Ulicu kneza Miloša, od sada zvati 'Čkaljino sokače', sa kojim se, kako je istakao, složila i njegova porodica.

Takođe, deo Karađorđevog parka, sa desne strane Bulevara oslobođenja, između Pasterove i Tiršove ulice, od danas će nositi naziv po Milutinu Milankoviću, gde je predviđeno da se istaknutom naučniku u narednom periodu podigne i spomenik, zaključio je Đorđević.

Predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić izjavio je da će naknadno objaviti nastavak 21. sednice, posle konsultacija sa Odborničkim grupama, jer želi, kako je istakao, ''da sve one budu prisutne kada se donose važne odluke za građane Beograda''.

broj komentara 5 pošalji komentar
(sreda, 20. jul 2011, 18:24)
anonymous [neregistrovani]

Neverovatno

Zapanjen sam jer nisam znao da Ckalja do sada nije imao ulicu.? Covek koga je volela cela bivsa Jugoslavija i koji je praznio ulice kada su njegove serije na programu...Ckalja "nacionale", glumacki bard koji nam je zivot cinio veselijim, covek koji nikada nece imati zamenika jer takav se ne radja...tek sada dobija ne ulicu nego SOKACE ??? Sram vas bilo, goji god da ste! Razne ulice Makedonske, Prlepske, Sarajevske, Sumatovacke, Skopske...odmah sklanjajte i dajte im imena nasih zasluznih gradjana!

(sreda, 20. jul 2011, 18:05)
anonymous [neregistrovani]

Vest dana

Srdecni pozdrav iz Novosibirska (Rusija). Ovo je veliki dogodaj u nasoj historiji.

(četvrtak, 06. maj 2010, 00:21)
anonymous [neregistrovani]

pozdrav

pozdrav i za vas braco Rusi...

(sreda, 05. maj 2010, 22:43)
anonymous [neregistrovani]

Najzad

Eto ipak smo imali hrabrosti da ispravimo makar neku gresku. Za cudjenje je kako smo je napravili na prvom mestu. Sve pohvale glasacima.

(sreda, 05. maj 2010, 20:57)
Михаил Россия [neregistrovani]

Спасибо Белграду!

To je veoma radosna vest za svih nas, koji zele sta cvrsce veze izmedju nasih naroda!
Tacno prije Dan Pobede 9 maja imena ruskih heroja ponovo ce ukrasiti ulici Beograda i secanje o zajednickoj borbi nasih naroda protiv zla, za svoji slobodu i nezavisnost bice sacuvano u pameti mladih generacija i Srpskog i Ruskog naroda.
Zelim svima srecan praznik Dan Pobede i zelim mira, slobode i sloge svima nama!
Srdacan pozdrav iz Sankt-Peterburga!