Penzionisan vladika Artemije

Na Saboru Srpske pravoslavne crkve, većinom glasova usvojena odluka o penzionisanju episkopa raško-prizrenskog Artemija, saznaje RTS.

Sveti arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve odlučio je danas većinom glasova da penzioniše episkopa raško-prizrenskog Artemija, saznaje RTS iz pouzdanih izvora.

Sinod SPC suspendovao je u februaru vladiku Artemija zbog finansijskih malverzacija unutar Eparhije, a konačnu odluku o njegovoj sudbini trebalo je da donese Sabor, najviše telo SPC.

Sinod je tada zaključio da je u finansijsko-materijalnom poslovanju Raško-prizrenske eparhije bilo propusta i problematičnih transakcija za koje je vladika Artemije posredno odgovoran jer je propustio da proveri odluke svojih saradnika.

Episkop bački Irinej rekao je nakon te sednice da je Sinod, mimo svog običaja i nevoljno, bio primoran da, pored kanonskih odluka, uputi i krivičnu prijavu i zatraži krivičnu odgovornost najodgovornijih ličnosti iz okruženja episkopa Artemija, zbog navodnih zloupotreba u finansijskom i materijalnom poslovanju u eparhiji.

Prilikom pregleda eparhijske dokumentacije ustanovljeno je da je Simeon Vilovski, sekretar vladike Artemija, samovoljno uzimao novac iz fonda NVO "Majka Jugovića", namenjenog za četiri narodne kuhinje i da je taj novac Vilovski koristio za potrebe ličnog luksuza.

Vilovski je uhapšen 11. marta u okolini Soluna, u Grčkoj, po poternici srpskog Interpola i nalazi se u ekstradicionom pritvoru.

Viši sud u Beogradu vodi istragu protiv vlasnika građevinskog preduzeća "Rade Neimar" Predraga Subotičkog i arhimandrita Vilovskog, zbog sumnje da su nezakonito prisvojili 350.000 evra namenjenih rekonstrukciji manastira.

U svom prvom javnom obraćanju nakon što ga je Sinod razrešio dužnosti upravitelja eparhijom, vladika Artemije je rekao da prihvata odluke Sinoda iako se sa njima ne slaže, očekujući da će Sabor doneti najcelishodnije rešenje oko njegovog razrešenja i eventualnih zloupotreba u poslovanju Eparhije raško-prizrenske.

Za privremenog administratora Eparhije raško-prizrenske imenovan je penzinisani episkop Atanasije (Jevtić).

Biografija vladike Artemija

Episkop Artemije (Radosavljević) rođen je 15. januara 1935. godine u selu Lelić kod Valjeva.

Zamonašio se nakon završetka bogoslovije 20.novembra 1960. godine u manastiru Ćelije.

Po završetku Teološkog fakulteta u Beogradu upisao je postdiplomske studije u Atini gde je odbranio sa uspehom doktorsku disertaciju sa temom Tajna spasenja po Svetom Maksimu Ispovedniku.

Zatim se povukao u manastir Crna Reka gde provodi 13 godina.

Izabran je za Episkopa raško-prizrenskog u maju 1991. godine.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво