Penzionisan vladika Artemije

Na Saboru Srpske pravoslavne crkve, većinom glasova usvojena odluka o penzionisanju episkopa raško-prizrenskog Artemija, saznaje RTS.

Sveti arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve odlučio je danas većinom glasova da penzioniše episkopa raško-prizrenskog Artemija, saznaje RTS iz pouzdanih izvora.

Sinod SPC suspendovao je u februaru vladiku Artemija zbog finansijskih malverzacija unutar Eparhije, a konačnu odluku o njegovoj sudbini trebalo je da donese Sabor, najviše telo SPC.

Sinod je tada zaključio da je u finansijsko-materijalnom poslovanju Raško-prizrenske eparhije bilo propusta i problematičnih transakcija za koje je vladika Artemije posredno odgovoran jer je propustio da proveri odluke svojih saradnika.

Episkop bački Irinej rekao je nakon te sednice da je Sinod, mimo svog običaja i nevoljno, bio primoran da, pored kanonskih odluka, uputi i krivičnu prijavu i zatraži krivičnu odgovornost najodgovornijih ličnosti iz okruženja episkopa Artemija, zbog navodnih zloupotreba u finansijskom i materijalnom poslovanju u eparhiji.

Prilikom pregleda eparhijske dokumentacije ustanovljeno je da je Simeon Vilovski, sekretar vladike Artemija, samovoljno uzimao novac iz fonda NVO "Majka Jugovića", namenjenog za četiri narodne kuhinje i da je taj novac Vilovski koristio za potrebe ličnog luksuza.

Vilovski je uhapšen 11. marta u okolini Soluna, u Grčkoj, po poternici srpskog Interpola i nalazi se u ekstradicionom pritvoru.

Viši sud u Beogradu vodi istragu protiv vlasnika građevinskog preduzeća "Rade Neimar" Predraga Subotičkog i arhimandrita Vilovskog, zbog sumnje da su nezakonito prisvojili 350.000 evra namenjenih rekonstrukciji manastira.

U svom prvom javnom obraćanju nakon što ga je Sinod razrešio dužnosti upravitelja eparhijom, vladika Artemije je rekao da prihvata odluke Sinoda iako se sa njima ne slaže, očekujući da će Sabor doneti najcelishodnije rešenje oko njegovog razrešenja i eventualnih zloupotreba u poslovanju Eparhije raško-prizrenske.

Za privremenog administratora Eparhije raško-prizrenske imenovan je penzinisani episkop Atanasije (Jevtić).

Biografija vladike Artemija

Episkop Artemije (Radosavljević) rođen je 15. januara 1935. godine u selu Lelić kod Valjeva.

Zamonašio se nakon završetka bogoslovije 20.novembra 1960. godine u manastiru Ćelije.

Po završetku Teološkog fakulteta u Beogradu upisao je postdiplomske studije u Atini gde je odbranio sa uspehom doktorsku disertaciju sa temom Tajna spasenja po Svetom Maksimu Ispovedniku.

Zatim se povukao u manastir Crna Reka gde provodi 13 godina.

Izabran je za Episkopa raško-prizrenskog u maju 1991. godine.

broj komentara 7 pošalji komentar
(sreda, 05. maj 2010, 10:17) - Вишеград [neregistrovani]

Исправно

Teška ali ispravna odluka Sabora SPC-a. Još vrednije je to što je izabran najbolji episkop da ga zamjeni. Episkop Atanasije Jevtić je jednostavno neprocjenjivo blago Srpske pravoslavne crkve i srpskog naroda! Neka mu Bog da dobro zdravlje i taj narod naš biće oduševljen njegovim preosveštenstvom episkopom raško-prizrenskim Atanasijem! Sve čestitke i našem patrijarhu Irineju na dosadašnjem radu.

(utorak, 04. maj 2010, 22:56) - anonymous [neregistrovani]

takodje

mene nije briga ko je kriv, postoji zakon i sudovi ... ako Artemije nije uhapšen, znači nije kriv a ostalo je do crkvene unutrašnje organizacije

(utorak, 04. maj 2010, 21:38) - anonymous [neregistrovani]

Tako

crkva jeste zajednica tela hristovog cija je glava HRISTOS

(utorak, 04. maj 2010, 21:35) - Smed [neregistrovani]

Moramo dalje

Sta je tu je moramo dalje, po kanonima.

(utorak, 04. maj 2010, 21:19) - Мирослав Копривица, Крагујевац [neregistrovani]

Ко је крив, није ме брига

Цркву гледамо ко у Бога, у задње време све неки проблеми, НЕЋУ ТО, ви треба да будете и останете безгрешна институција и тачка.

Ко кога, зашто и како, колико пара, који луксуз, МАЛО МИ ЈЕ МОЈИХ МУКА, треба да бринем, да ли је неки владика, или неки божији слуга, нешто мувао, да расчистите своје редове, знате се ви добро, од Цркве очекујем само лепо и надахнуто, нешто за поштовање, мора тако.

(utorak, 04. maj 2010, 21:09) - Мирјана [neregistrovani]

Преосвећени,

У недељу, у храму Светог Саве, сам посматрала владику Артемија и с обзиром на његов изглед помислила сам да би било добро да га разреше дужности. Снага његовог тела је тако крхка,да му треба омогућити да одржи свој дух и духовност у миру и спокоју.Заслужио је то.Моје сво поштовање за владику Артемија и тешко бреме које је носио на својим крхким плећима.Са жељом да још дуго поживи. Господ нека га гледа.

(utorak, 04. maj 2010, 20:37) - anonymous [neregistrovani]

artemije

pa dobro, to je opravdano, njegov pomocnik simeon vilovski se tereti za isuvise ozbiljne pronevere. ne kazem da je artemije umesan, cak i ne verujem, ali to je primerena reakcija sinoda. mada artemiju nije nadjena bas najprimerenija zamena, ali dobro, to je moje laicko misljenje