Studenti arhitekture nastavljaju proteste

Oko 50 studenata Arhitektonskog fakulteta protestovalo ispred zgrade Predsedništva Srbije zbog problema sa kvotama za upis na master studije. Studenti zahtevali da ih primi predsednik Boris Tadić.

Ispred zgrade Predsedništva Srbije u Pionirskom parku, oko 50 studenata beogradskog Arhitektonskog fakulteta protestovalo je zbog problema sa kvotama za upis na master studije zahtevajući da ih primi predsednik Boris Tadić.

"Naši zahtevi su da svi studenti treće godine koji ispune uslov i 180 bodova mogu da upišu master studije", rekao je Tanjugu Nikola Mihajlović iz odbora za održavanje protesta, objasnivši da je u ovom trenutku odobrena kvota 190 mesta.

"Sada je na trećoj godini 305 studenata", rekao je Mihajlović i dodao da takođe zahtevaju da svi studenti druge godine kojima je država platila školovanje dobiju status budžetskih.

Studenti su zatražili da ih primi predsednik Tadić i svoje zahteve predali su u pisarnici zgrade predsednika, a tokom protesta izveli su performans u okviru koga su, kako su naveli, prodavali bubrege za 3.000 evra, koliko košta školarina na master i ostalim studijama.

Studenti arhitekture već deseti dan blokiraju fakultet i ne izlaze na ispite, a 5. juna su protestovali ispred zgrade Ministarstva prosvete i Vlade u Nemanjinoj ulici.

U međuvremenu, sa akademcima su se sreli ministar prosvete Žarko Obradović i rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević.

U razgovorima je dogovoreno da se problem "vrati" na Nastavno-naučno veće i Savet fakulteta, koji treba da pronađu dodatne kapacitete i prostorije za master studije, u skladu sa standarima akreditacije.

Rektor Kovačević ranije je ocenio da su "studenti u pravu i da se mora naći rešenje, jer posle treće godine ne mogu nigde da se zaposle i jedino im ostaje da nastave školovanje".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи