Kanonizacija novih svetitelja

Na svečanoj liturgiji u Hramu Svetog Save kanonizovani novi svetitelji Justin Novi i Simeon Dajbabski, koji su odlukom Sabora Srpske pravoslavne crkve uneti u diptih svetih. Liturgiju služio patrijarh srpski Irinej sa arhijerejima učesnicima Sabora SPC.

U Spomen-hramu svetog Save na Vračaru služena je arhijerejska liturgija povodom kanonizacije novih svetitelja - Justina Novog (Ćelijskog) i Simeona Dajbabskog, koji su odlukom Sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC) uneti u diptih svetih.

Liturgiju u slavu blaženopočivših arhimandrita Justina Popovića, duhovnika manastira Ćelije kod Valjeva (1894-1979), i Simeona Popovića, nastojatelja manastira Dajbabe kod Podgorice (1854-1941), novih svetitelja SPC, služio je patrijarh srpski Irinej sa svim arhijerejima učesnicima redovnog prolećnog zasedanja Arhijerejskog Sabora.

Obrazloženje Sabora, koji je odluku o kanonizaciji novih svetitelja doneo pre dva dana, pročitao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije naglasivši da ovaj čin srpskih arhijereja ima za cilj duhovno dobro našeg pravoslavnog naroda.

U kratkoj besedi, mitoplolit Amfilohije je rekao da su otac Justin i otac Simeon svojim životima proslavili Boga i pravoslavnu veru, a da su u životu imali Hrista kao uzor za svoja dela.

Svečanoj kanonizaciji prisustvovao je veliki broj vernika.

Justin Popović, doktor teologije, profesor Beogradskog univerziteta i duhovnik u svetovnom životu Blagoje Popović rođen je u Vranju, na praznik Blagovesti, 6. aprila (25. marta po starom kalendaru) 1894. godine od oca Spiridona i majke Anastasije, u porodici koja je kroz generacije bila sveštenička.

Uprkos protivljenju roditelja posvetio se monaškom pozivu, a monaški postrig je primio po blagoslovu patrijarha Dimitrija u Skadru, gde je stigao srpskom vojskom posle povlačenja preko Albanije u Prvom svetskom ratu.

Doktorirao je u Atini, 1926. godine, a u njegovu bogatu biografiju može se uvrstiti i odbijanje episkopskoh čina, suprotsavljanje uvođenju Konkordata u Srbiju 1936. godine podrška bogomoljačkom pokretu koji je vodio sveti vladika Nikolaj, učešće u osnivanju Srpskog filozofskog društva sa Branislavom Petronijevićem, 1938. u Beogradu.

Otac Justin se upokojio u isto vreme i u isti dan kada je i rođen - na praznik Blagovesti 1979. godine.

U njegova najznačajnija književno-bogoslovska dela ubraja se Filozofija i religija F. M. Dostojevskog (1923). Priredio je 12 tomova Žitija svetih, za svaki mesec u godini po jedna knjiga od po nekoliko stotina strana koje su sinteza raznih izvora sistematično sakupljenih i priređenih. Sabrana dela Justina Popovića imaju 33 toma.

Sveti Simeon, u svetovnom životu Savo, je rođen 1854. godine na Cetinju gde je završio osnovno školovanje.

Obrazovao se u Kijevskoj Bogosloviji, a potom i u tamošnjoj Duhovnoj akademiji, nadahnjujući se životima i podvizima osnivača i prepodobnih otaca Kijevske Lavre.

U Kijevu je zamonašen i rukopoložen u čin jeromonaha, a 1888. godine vraća se na Cetinje u manastir Svetog Nikole na Vranjini odakle odlazi u Ostrog.

Jeromonah Simeon je inicirao gradnju crkve na mestu današnjeg manastira Dajbabe krajem 19. veka gde je proveo ostatak života i gde ga je kao dajbabskog jeromonaha, posetio arhimandrit Justin Popović.

Simeon Dajbabski upokojio se 1. aprila (po Gregorijanskom kalendaru) 1941. godine.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи