Pregled štampe (10. 06. 2009.)

Sukob u vrhu DS zbog Nikolića, Nema cepanja Srbije, Tomislav Nikolić za Pres: Ako se mora mogu i sa Tadićem!, Hrvatski desničari protiv Breninog koncerta u Zagrebu, pišu dnevne novine

Sukob u vrhu DS zbog Nikolića

Podela vlasti u Srbiji između dve najjače stranke - Demokratske stranke i Srpske napredne stranke - počeće u Zemunu i Voždovcu, dve beogradske opštine gde je posle lokalnih izbora nemoguće formirati upravu bez njihovog dogovora. Od načina na koji će to izvesti zavisi koliko brzo će Tomislav Nikolić doći do republičke vlasti i mesta premijera. Tačnije, jedino to trenutno zabrinjava mnogobrojne kandidate za premijera u Demokratskoj stranci koji se ne protive saradnji sa SNS, ali ne bi voleli da lidera naprednjaka prečicom dovedu do stolice predsednika Vlade.

Vrh Demokratske stranke podelio se po poznatoj liniji na članove kabineta Borisa Tadića, koji već duže radi na projektu dvopartijskog sistema, i operativce iz stranke koji imaju lične ambicije da i dalje napreduju u državnoj hijerarhiji. Kabinet bi, da se odmah ide u dogovor sa naprednjacima i da se ili podeli vlast u obe opštine između ove dve stranke ili podele opštine tako da SNS dobije podršku demokrata u Zemunu za manjinsku vladu, a DS podršku naprednjaka na Voždovcu.

Na drugoj strani su neki od članova predsedništava DS koji se zalažu da se saradnja sa SNS još odloži i da se u obe opštine ide na ponovljene izbore. Kako su „Blicu" rekli izvori iz DS, ideja je da demokrate u Zemunu okupe što širu koaliciju i probaju da se izbore za mnogo bolji rezultat, a da na Voždovcu dobiju vremena da animiraju svoje birače i osvoje vlast koju su neprekidno držali prethodnih 15 godina. I ova varijanta bi, na kraju, podrazumevala saradnju sa SNS, ali ne tako očiglednu i usporila bi napredovanje SNS i Tomislava Nikolića ka republičkoj vlasti.

- Stvorio je mnogo jaču stranku nego što je planirao - kaže za „Blic" jedan od funkcionera iz vrha DS upozoravajući da će Nikolić još više ojačati ako se odmah napravi dogovor s njim za Zemun i Voždovac.

Scenario koji zastupaju Đilas i Šutanovac praktično čuva sadašnju vladajuću koaliciju u njenom sastavu. Jer, G17 plus je već najavila rušenje koalicije u slučaju da DS uđe u otvorenu ili skrivenu koaliciju sa SNS. Jasno je da bi svaki raspad i izlaženje Dinkićeve G17 plus iz skupštinske većine ubrzao dolazak SNS i Tomislava Nikolića na vlast.

- DS će morati da traži nove partnere na svim nivoima vlasti, uključujući i Vladu Srbije, ako odluči da sa SNS formira lokalnu vlast u Zemunu i Voždovcu. Mi nismo menjali naš stav od pre godinu dana niti ćemo ga menjati - rekao je Dinkić juče novinarima u Skupštini i dodao da onaj ko sedi na dve stolice neće moći da sa G17 plus sedi na istoj stolici.

Nema cepanja Srbije

Građani Srbije na referendumu će glasati za ustavne promene i regionalizaciju naše države. Nikakva politička volja bilo koje stranke ne može sprečiti narod da izabere ono što je za njih najbolje. To je u razgovoru za "Novosti" izjavila Verica Kalanović, ministar za Nacionalni investicioni plan i potpredsednik G 17 plus.

Uverenje da je regionalizacija klica novog cepanja Srbije su teze i ideje zaostale sa početka devedesetih, kaže Verica Kalanović naglašavajući da svi moramo da zaboravimo da decentralizacija znači komadanje. „Regionalizacija je put ka ekonomskom jačanju i snaženju Srbije. Sve evropske države su regionalizovane, a stabilne su i teritorijalno i ekonomski. Promene ustava su neophodne i ovo stanje sa asimetričnom regionalizacijom je ekonomski neodrživo."

Prošlonedeljno usvajanje zakona koji predviđa sedam ekonomskih regiona, može da predstavlja put ka promeni Ustava i administrativnoj regionalizaciji „ali to nije preduslov ni cilj", smatra Verica Kalanović. „Ekonomski ili funkcionalni regioni se stvaraju kako bi svaki deo Srbije putem planiranja i sprovođenja razvojnih projekata unutar regiona imao mogućnost da više privredno napreduje. Cilj je da se smanje velike razlike u razvoju."

- Neke pozitivne elemente regiona ima autonomna pokrajina Vojvodina. Oni sami, svojim strategijama, novcem, vode računa o razvoju. Tu je uključena briga i o zdravstvu, školstvu, nauci, kulturi... Što je dostupno danas Vojvodini i gradu Beogradu, biće dostupno i ostatku Srbije.

- Promena je što više nećemo imati samo rascepkan budžet sa centralnog nivoa prema opštinama, nego prema širim regionima koji se udružuju zbog zajedničkih poslova, interesa i prioriteta. Dobar primer je autoindustrija u Kragujevcu na koju su oslonjeni i Batočina, Knić i Lapovo. Uvodimo, dakle, strateško planiranje, ali ne da svako brine samo o svom dvorištu već da više predsednika opština izađu sa projektima pred partnere u Vladi i inostranstvu.

Tomislav Nikolić za Pres: Ako se mora mogu i sa Tadićem!

Predsednik SNS-a Tomislav Nikolić kaže za Pres da postoji mogućnost saradnje sa DS-om na lokalnom nivou, ali samo u krajnjoj nuždi. Nikolić objašnjava da želi da podeli Srbiju na demokratsku vlast i opoziciju pošto je, kako kaže, iz razgovora sa zapadnim diplomatama shvatio da oni zameraju Tadiću što je preuzeo sve ingerencije i funkcije, ne ostavljajući institucionalno polje za delovanje opozicije.

Lider SNS-a kaže da će formiranje vlasti u opštinama u kojima su u nedelju održani izbori „očigledno da sačeka".

- DS je, valjda učeći od socijalista, poništio izbore na tri mesta na Voždovcu. Ja neću direktno odlučivati o koalicijama, ali ću na sednici Predsedništva SNS-a 15. juna predložiti da se ponudi saradnja DSS-u, NS-u i SRS-u. Neka se „narodnjaci" i radikali izjasne da li žele da DS ostane na vlasti ili žele da zajedno formiramo novu vlast. Od njih zavisi.

- Ja ne isključujem razgovore sa DS-om, ali oni su se još u nedelju uveče izjasnili da to ne dolazi u obzir. Čuo sam Đilasovu izjavu da uopšte ne vide načina da sarađuju s nama. Ako je to njihov uslov, onda ćemo imati nove izbore. Osim ako DSS ne da podršku DS-u. Jedino je moja kombinacija dobra, sve ostale su lošije.

Povodom spekulacija da postoji dogovor sa DS-om o manjinskoj podršci toj stranci na Voždovcu, dok bi DS podržao SNS u Zemunu, Nikolić kaže: - To nije moguće. Dok ja vodim SNS neću se složiti da podržavamo bilo čiju vladu na bilo kom nivou, a da nemamo ni ministre, ni sekretare, da ne vodimo brigu o javnim preduzećima. Može nešto drugo da se desi - da mi stvorimo većinu u Zemunu bez DS-a, a pošto ne možemo na Voždovcu, neka to učini DS. Ja želim da podelim Srbiju na demokratsku vlast i opoziciju, a ne da stvorim jednoumlje.

Nikolić, ipak, nije isključio mogućnost razgovora sa DS, ali samo u slučaju podele odgovornosti. „Ne može dogovor tante za kukuriku, ja tebi ovo, to meni ono (...). O DS-u razmišljam kao o krajnjoj nuždi."

- Moj ideal demokratije je povezan sa zapadnom demokratijom, u kojoj se dve stranke, dva bloka smenjuju na vlasti.

Hrvatski desničari protiv Breninog koncerta u Zagrebu

Predstojeća subota biće po svemu sudeći „vruć" dan u Zagrebu, i to ne samo zbog povratka letnje žege nego zbog neočekivanog povoda: u već davno rasprodatoj novoj Areni, posle dugo godina, koncert će održati Lepa Brena.

Rat se na ovim prostorima završio pre nepunih 15 godina, ali neke frustracije i mentalitet iz tih vremena još povremeno izbijaju, sve ređe, ali zato ponekad veoma burno. Tako je i ovog puta, kada su se ovdašnji desničarski „dragovoljci" iz proteklog rata „iz čistog mira" obrušili na Lepu Brenu zahtevajući svim sredstvima da joj se otkaže već rasprodati koncert. Nekako su „preživeli" nedavni veliki i takođe očekivani uspeh Zdravka Čolića u istoj Areni, ali iz nekog razloga dolazak Lepe Brene ih je naprosto razjario.

Sve je pokrenula po takvim ispadima već poznata mala „Udruga branitelja, invalida i udovica domovinskog rata Podravka" iz Koprivnice zatraživši da se otkaže Brenin koncert, odnosno da se dozvoli samo ukoliko bude humanitarnog karaktera za decu čiji su roditelji poginuli u ratu. Inicijativa se brzo proširila na brojna slična udruženja hrvatskih veterana, a njihov konačni zaključak glasi: otkazati koncert u svakom slučaju i ne dolazi u obzir čak ni kao humanitaran.

U brojnim saopštenjima kojima su zasuli domaću javnost i medije „dragovoljci" ističu da „Lepa Brena nije dobrodošla u Hrvatskoj zbog podrške koju je dala agresorskoj srpskoj vojsci", tvrde da je početkom rata u Brčkom navodno „nosila uniformu srpske vojske" (iako je te optužbe Brena pre više godine demantovala i objasnila) i navode da je taj koncert „uvreda za Hrvate".

Zanimljivo je da Brena sa suprugom nekoliko godina bez ikakvog problema dolazi u Hrvatsku, a upravo ovih dana su bili gosti na otvaranju restorana u luksuznom turističkom naselju u Novom Vinodolskom. Njen ponovni dolazak posle duže vremena u Hrvatsku kao estradne umetnice toliko je uzburkao javnu scenu da je sinoć i HTV svoju najgledaniju političku emisiju „Otvoreno" posvetio tom fenomenu. Brena je ipak i dalje Brena, ma koliko to nekome teško padalo.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи