"Evropa" onda i sada

Ni mira nema bez kafane. Malo je poznato da detalji sporazuma, kojim je označen kraj NATO bombardovanja, nisu dogovoreni u Kumanovu, već nedaleko od graničnog prelaza Blace, u restoranu "Evropa".

Danas u tom restoranu i nema mnogo gužve, a njegov vlasnik Ramadan Sadiku kaže da nije mogao ni da pretpostavi da će njegova kafana postati istorijsko mesto.

Na deset kilometara od Skoplja, na 30 od Uroševca danas u pograničnoj zoni nedaleko od graničnog prelaza Blace nalazi se restoran Evropa. Osamdesetih godina bio je najposećeniji ugostietljski objekat na tada izuzetno prometnom putu Skoplje Priština.

Dobra jagnjetina, dobro vino, hladno pivo donosilo je izuzetno dobru zaradu vlasniku Ramadanu Sadikuu.

Dvadeset godina kasnije u ovom restoranu nema gužve a Evropa je postala poznata kao mesto gde je dogovaran i potpisan sporazum o obustavi rata između Nato-a i SR Jugoslavije.

U znak sećanja 2000. godine na ulazu u restoran postavljena je spomen ploča.

Kada se uđe u restoran na zidovima se odmah primećuju isečci iz novina koji dokumentuju sada već istorijske pregovore u Evropi. Ljubazni domaćin gospodin Sadiku kaže da kada mu je u junu 1999. godine oficir NATO-a zatražio da na dvadesetak dana otpusti radnike i da za to vreme samo on može da bude u objektu,  nije mogao ni da pretpostavi da će njegova kafana postati istorisjko mesto.

"Bila je u jednom momentu podignuta tenzija između srpskih i NATO oficira. Kada se smirilo, stekao sam takvu moć među tim generalima da sam mislio kako sam najbezbedniji čovek na svetu", kaže za RTS gospodin Sadiku.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи