Mišja groznica u Surdulici

Uzrok smrti devojke iz Surdulice, hemoragična ili mišja groznica, potvrdio Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak.  

Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak potvrdio je, analizom krvi dvadesetdvogodišnje devojke iz Surdulice, da je uzrok smrti hemoragična ili mišja groznica.

Devojka je umrla 30. maja a za pacijenta iz Vranja, koji je preminuo na Infektivnoj klinici u Nišu, još uvek nije stigla potvrda da je bio inficiran, ali je imao simptome ove bolesti.

Ivana Stefanović je živela u Ćurkovici kod Surdulice, na pordučju koje je rizično za pojavu hemoragične groznice, u blizini šume podložne razmnožavanju glodara.

Utvrđeno je epidemiološkom analizom da je jela jagode iz bašte i u šumi brala biljke.

Mihajlo Petković je nekoliko dana pre oboljevanja čistio kanalizacionu mrežu, ali je imao zaštitne rukavice, njegova supruga Nada još uvek ne zna od čega je umro, ali su joj lekari rekli da sumnjaju na hemoragičnu groznicu.

Svake godine poslednje decenije Centar za kontrolu i suzbijanje bolesti registruje jednu do dve obolele osobe u Pčinjskom okrugu.

Prvi simptomi su povećana temperatura, nizak pritisak, zatim pad trombocita.

Kada se zaražena osoba ne javi na vreme, otkazuju bubrezi, a umire pet odsto inficiranih. Deratizacija i dezinfekcija spadaju u preventivu, ali i pažljiva obrada šumskih plodova.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи