Pomoć poplavljenim područjima

Država dužna da pomogne svim građanima, rekao predsednik Srbije Boris Tadić obilazeći poplavljena područja u opštinama Leskovac i Aleksinac. U poseti i ministri Ivica Dačić i Rasim Ljajić.

Obilazeći poplavljeno naselje Bobište u opštini Leskovac, predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da je država dužna da pomogna svim građanima i da građani moraju da znaju da država brine o njima.

"Hoću da preuzmem odgovornost i za ovu vladu ali i za prethodne kako bismo rešili probleme i ostavili buduće generacije bez njih", rekao je predsednik Tadić i  dodao da problem u poplavljenim područjima nije rešen decenijama, a da u rešavanju tog problema ne sme biti favorizovanih.

"Ne sme da se dešava da neko dobije pomoć zato što ima neku vezu, a da onaj ko nema vezu ne dobije pomoć, kao i da opštine koje vode stranke opozicije ne dobiju pomoć, a one koje vode stranke vladajuće koalicije dobiju", rekao je Tadić i dodao da ovo nije trenutak za podele.

Predsednik je rekao da je poplava koja je pogodila naselja u okolini Leskovca posledica nečijeg "javašluka, lenjosti i neodgovornosti" i poručio da će odgovorni za nečišćenje odvodnih kanala biti kažnjeni.

Tokom posete naselju Bobište u kome je poplavljeno oko hiljadu domaćinstava, predsenik Tadić je  rekao da ne postoji racionalno objašnjenje zašto odvodni kanal nije čišćen pola veka i dodao da će za nekoliko meseci doći da vidi šta je po tom pitanju učinjeno.

Predsednik Tadić obišao je poplavljene kuće u selo Vitkovac u opštini Aleksinac, a građanima koji su pretrpeli štetu zbog izlivanja Južne Morave poručio da moraju da budu solidarni u teškim trenucima.

Vodna infrastruktura prioritet

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je izgradnja nasipa, kanala i vodopropusta važna koliko i izgradnja putne infrastrukture i najavio da će projekti vodne infrastrukture u narednim godinama imati prioritet.

Tadić je naveo da je za propuste koji su doveli do poplava odgovorni i država i pojedinci koji nisu na pravi način održavali kanale i bedeme, i dodao da nasip u selu Vitkovac mora da se izgradi.

U obilasku ugroženih područja su i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić, načelnik Generalštaba general-potpukovnik Miloje Miletić i načelnik sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marić.

Ministar policije Ivica Dačić je odao priznanje svim pripadnicima Sektora za vanredne situacije koji su zaduženi za spasavanje.

"Na žalost mi ne možemo otkloniti uzroke. Sigurno je da oni koji su zaduženi za te oblasti treba da u narednom periodu povedu računa o čišćenju svih kanala i pravljenju bedema", rekao je Dačić.

Načelnik Sektora Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je da je na teritoriji Srbije situacija na poplavaljenim područjima u potpunosti stabilizovana.

Vlada Srbije juče je odlučila da uputi finansijsku pomoć od ukupno 39 miliona dinara gradovima i opštinama pogođenim poplavama.

Prema toj odluci, Zaječar će dobiti finansijsku pomoć od 12 miliona dinara, Leskovac 13 miliona, a Aleksinac sedam miliona dinara.

Za Prokuplje je Vlada izdvojila tri miliona dinara pomoći, za Kraljevo dva miliona, dok su Kruševac i Gadžin Han dobili po milion dinara.

Vlada Srbije je odluku o ovoj prvoj finansijskoj pomoći donela sa ciljem da se pomogne porodicama čiji su stambeni objekti pretrpeli najviše štete i ublaže posledice nastale u poplavama.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи