Amerika na srpski način

U Americi živi između tri i pet miliona Srba, koji se okupljaju oko stotinak srpskih pravoslavnih crkava. Iako neki od njih nisu ni rođeni u Srbiji, kroz učenje jezika, srpske škole i tradicionalne običaje pokušavaju da sačuvaju svoje poreklo.

Treća generacija mališana srpskog porekla iz okoline Los Anđelesa svake nedelje sat vremena provede uz pesmu i igru učeći srpski jezik. Mališani pohađaju jedinu srpsku školu pri crkvi u gradiću Raven. Među njima su i deca glumice srpskog porekla Lolite Davidović.

"Odrasla sam sa roditeljima Jugoslovenima koji su odlazili u pravoslavnu crkvu. Iako sam rođena ovde, vaspitana sam u slovenskom duhu. Ovi ljudi pomažu mi da ne zaboravim svoje poreklo", rekla je glumica Davidović.

Pretpostavlja se da u Americi živi između tri i pet miliona Srba, koji se okupljaju oko stotinak srpskih pravoslavnih crkava.

Miroslav Papić, čiji je deda početkom XX veka iz Novog Sada došao u Ameriku, ne propušta priliku da nedeljom ide u crkvu. Srpskim običajima je naučio i ćerku Anu, koju su Papići usvojili posle rata u Hrvatskoj.

"Meni je život vezan za srpsku pravoslavnu crkvu. Žao mi je što ne znam malo bolje srpski jezik, da bih vam objasnio šta osećam", rekao je Miroslav Papić.

Kada su se raspadom Jugoslavije ugasile sve srpske škole u Kaliforniji, deca su ostala bez udžbenika, a stariji bez novina na srpskom jeziku.

Milenko Karanović, profesor na Univerzitetu u San Dijegu, smatra da je upravo jezik vezivno tkivo Srba u Americi.

"Ako generacije ne znaju jezik, ne znaju ništa o svom narodu, a to znači da će se pretopiti u Amerikance", rekao je profesor Karanović.

Radio Los Anđeles je jedino glasilo koje pola veka pomaže Srbima da ne zaborave svoje korene i pokažu pravu sliku svog naroda.

"Neki mediji vole da Srbe pokažu u negativnom svetlu, pa će tako negativna vest biti na naslovnoj strani, a ako je nešto pozitivno oni prećute. Mi moramo da radimo na tome da podignemo imidž Srba u svetu", rekao je novinar Radio Los Anđelesa Dragan Rakonjac.

U podizanju imidža pomažu i generacije srednjoškolaca, koje iako se sporazumevaju na engleskom jeziku, tradiciju čuvaju igrajući u kulturno-umetničkim društvima. Na taj način kulturu svog naroda prikazuju u pravom svetlu.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара