Evakuacija zbog poplava

Poplave u Srbiji ponovo prete. Najteže u Topličkom kraju, gde pripadnici MUP-a spasavaju ugrožene porodice. Uvedene vanredne mere odbrane od poplava u zaječarskom kraju i Rači. Vranje bez vode za piće.

Nabujala Toplica poplavila je stotine hektara oranica, više prokupačkih naselja, kao i bunare u priobalju, zbog čega je pola grada bez vode.

U prokupačkom romskom naselju tokom noći iseljeno je 60 ljudi i tridesetoro dece. Ugrožena su i postrojenja gradskog vodovoda, tako da građani nemaju vodu.

I u opštini Žitorađa drugi dan traje borba sa vodenom stihijom. Zbog izlivanja Toplice, autobusi ne saobraćaju od Žitorađe ka selu Voljčincu, gde su bujice poplavile četvorogodišnju školu i na desetine plastenika.

Predsednik Opštine Prokuplje Milan Arsović rekao je da su meštani bili prinuđeni da privremeno zatvore gradske bunare.

Zora Antonijević iz Male Plane kaže da su štete ogromne u svakoj kući i zgradi. "Nemam gde da uđem, a da nema muljaĆ, kaže Antonijevićeva.

Voda je poplavila i deo Gradskog groblja u Prokuplju, teniske terene, sportsku halu, a u prekidu je i saobraćaj prema selima Draganja i Donja Toponica, gde je voda prekrila kolovoz.

Teška situacija je i u ostalim naseljima duž Toplice i podjastrebačkim selima Resinac i Donja Trnava, gde su nabujali potoci poplavili domaćinstva i oranice. Situacija je kritična i u selu Maloj Plani.

U opštini Žitorađa, najgora situacija je u selu Vonjčincu, gde su stanovnici odsečeni od sveta zbog poplavljenog mosta. Poplavljena su i domaćinstva Jug Bogdanovac Đakus, Pajkovac i na desetine hektara oranica, a i nekoliko plastenika sa ranim povrćem.

Prema rečima predsednika opštine Žitorađa, Miodraga Petrovića, pričinjena šteta od poplava je ogromna. Ovo je šesti put ove godine da reka Toplica plavi područje te opštine.

U leskovačkom selu Lipovica iz kuće u koju je prodrla voda, vatrogasne ekipe spasile su nepokretnu 86-godišnju staricu, a u naseljima te opštine Bobište, Ančiki, Donji i Gornji Bunibrod, usled obilnih padavina i bujice i ugroženih oko 200 objekata, uvedeno je vanredno stanje.

Štab civilne zaštite u Leskovcu saopštio je da je nabujala Južna Morava odnela viseći most u selu Koraćevac, a 15 domaćinstava odsekla od sveta.

U saopštenju se dodaje da je most kod Jelašnice zatvoren jer je bujica oštetila jedan njegov deo. Takođe se navodi da je, istovremeno, klizište ugrozilo deonicu puta prema selu Graovo u dužini od 50 metara, zbog čega je taj put neprohodan.

U Bobištu su pripadnici Sektora za vanredne situacije evakuisali trudnicu iz kuće koja je poplavljena.

Ogranizovan je redovan obilazak terena od pripadnika Sektora za vanredne situacije, dopremanje džakova i dolazak mehanizacije radi prevencije, a na inicijativu tog sektora zakazana je sednica kriznog štaba grada Zaječara.

Najugroženiji Kraljevo, Niš i Kruševac

Načelnik sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić, izjavio je da su trenutno poplavama najugroženiji regioni Kraljeva, Niša, Prokuplja i Kruševca, gde su nadležne ekipe angažovane na uklanjanju vode, saniranju posledica i pružanju pomoći.

Marić je rekao da se, prema najnovijim informacijama, ekipe nalaze na terenu, da crpe vodu u okolini Kraljeva, gde je poplavljeno više od 60 domaćinstava usled izlivanja Ibra.

U Kruševcu se izlila reka, a sva kanalizacija ne može da prihvati vodu, rekao je Marić, podsetivši da se starija žena utopila juče u Gadžinom Hanu u poplavi izazvanoj izlivanjem Kutinske reke.

Marić je istakao da su nadležne ekipe spremne da intervenišu i na drugim područjima, da nastoje da uključe i lokalnu samoupravu i da će u julu stupiti na snagu novi zakon o postupanju u vanrednim situacijama.

Vanredne mere u zaječarskom kraju

Zbog izlivanja Belog Timoka, koji je danas poplavio kuće u zaječarskim naseljima Višnjar i Pišura, kao i u obližnjem selu Vratarnici, gradski štab za vanredne situacije, uveo je vanredne mere odbrane od poplava.

Beli Timok sada iznosi 304 centimetara, što je 54 centimetara iznad granice redovne odbrane od poplava, dok je nivo Crnog Timoka nepromenjen u odnosu na jutros i iznosi 250 centimetara.

Neka domaćinstva u naselju Višnjar, koja još uvek nisu sanirala sve posledice februarske poplave, i sada su pod vodom i to treći put, jer se Beli Timok izlio na istim mestima.

Vanredne mere

Javno preduzeće "Srbijavode" saopštilo je da su vodostaji na Velikoj i Zapadnoj Moravi u porastu.

Kako je u saopštenju navedeno, mere vanredne odbrane sprovode se na Pustoj reci u naselju Pukovac, kod Doljevca, Toplici, Veternici i Jablanici u slivu Južne Morave. U slivu Velike Morave mere zaštite su na reci Rači, Uglješnici, Jasenici, Lugomiru i reci Belici.

Mere redovne odbrane sprovode se na Južnoj Moravi, na Toponičkoj, Gabrovačkoj, u slivu Južne Morave, i na reci Ibru, u slivu Zapadne Morave.

Na poplavljenom području opštine Gadžin Han i grada Niša polako opada vodostaj Kutinske i Gabrovačke reke. Podignuti su nasipi, tako da je sprečeno izlivanje Gabrovačke reke.

Zbog zamućenja izvorišta kod Bele Palanke, krizni štab grada Niša doneo je odluku o uvođenju vanrednog stanja u vodosnabdevanju. To znači da je vodovodu dat nalog da vodu sa zamućenog izvorišta odmah stavi u proces filtriranja. Vodosnabdevanje u gradu biće redovno, kažu u štabu.

Kod Kraljeva, nivo Zapadne Morave i Ibra u blagom je opadanju, voda se povlači iz poplavljenih kuća. Sedam reni bunara iz kojih se Kraljevo snabdeva vodom, preventivno je isključeno.

U kruševačkom kraju izlile su se Zapadna i Južna Morava i poplavile njive i bašte. Voda koja je poplavila domaćinstva, zbog prestanka kiše, povlači se u korita. Na terenu su ekipe koje procenjuju nastalu štetu.

Reka Ibar je u opadanju. Održan je sastanak na nivou lokalne samouprave zbog praćenja situacije. Na zahtev pripadnika Sektora za vanredne situacije i komandira vatrogasno - spasilačke jedinice u Kraljevu.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи