Uručene nagrade Grada Beograda

Dodeljene nagrade Grada Beograda za 2009. godinu. Dobitnici nagrada svojim ponašanjem, trudom i rezultatima zaslužili da postanu "prvaci grada", rekao gradonačelnik Đilas.

Nagrade Grada Beograda za 2009. godinu, koje se dodeljuju pojedincima i kolektivima koji su prethodnu godinu obeležili u različitim oblastima, uručene su u Starom dvoru.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas istakao je da su dobitnici nagrada svojim ponašanjem, trudom i rezultatima zaslužili da postanu "prvaci grada".

"Oni su najbolji predstavnici Beograda za prošlu godinu, koji treba da budu istinski idoli našoj deci, kako bi u prestonici imali što manje nemilih scena, koje su u poslednje vreme tako uobičajene", rekao je Đilas.

Dobitnica nagrade za književnost Grada Beograda za ovu godinu je Drinka Gojković, za prevod knjige "Kultura i politika" Volfa Lepenisa.

Laureat za pozorišno stvaralaštvo pripao je Nataši Tapušković za tri uloge u predstavi "Terapija" Jordana Cvetanovića, u režiji Gorana Markovića i produkciji beogradskog Ateljea 212.

Za film i radio-televizijsko stvaralaštvo, dobitnik je Miroslav Momčilović, za scenario dugometražnog igranog filma "Čekaj me, ja sigurno neću doći".

Dobitnik nagrade za likovno i primenjeno stvaralaštvo, vizuelne i proširene medije je Kosta Bogdanović, za retrospektivnu izložbu "Uzvišeno u senci - Umetnost Koste Bogdanovića".

Za muziku i muzičko scensko stvaralaštvo dobitnik je ansambl za ranu muziku Renesans, za koncert pod nazivom "Četrdeseto proleće ansambla Renesans".

Dobitnica za humanističke nauke je Jelena Đorđević, za delo "Postkultura", dok je dobitnik nagrade za prirodne i tehničke nauke naučni tim "Vinča".

Studio B promoter slobodarskog duha Beograda

Za oblast nauke-pronalazaštvo, dobitnik nagrade Beograda za 2009. godinu je dr Milan Dević za pronalazak "Postupak za dobijanje polusuve smeše polistirol betona - Simprolit".

Dobitnik nagrade za medicinu je dr Marko Munjiza, za delo "Uvod u kliničku psihopatologiju", a za arhitekturu i urbanizam Dejan Miljković i Jovan Mitrović, za objekat kuća-atelje na uglu Senjačke ulice i Ulice svetog Nauma.

Za oblast novinarstva nagrada je pripala Studiju B za, kako je navedeno u obrazloženju, programski doprinos u negovanju slobodarskog duha Beograda.

U oblasti obrazovanja, priznanje je pripalo Nataši Čaluković, za izradu udžbenika "Fizika za sedmi razred", dok je nagrada za sport pripala Miloradu Čaviću osvajaču zlatne i srebne medalje na svetskom prvenstvu u plivanju u Rimu i njegovom treneru Petru Popoviću.

Nagrade Grada Beograda za stvaralaaštvo mladih u oblasti nauke pripalo je Ani Gačić, pejzažnom arhitekti, za master rad "Dizajn otvorenih prostora prilagođen osobama sa invaliditetom".

U oblasti umetnosti, nagrada je pripala Ani Grigorović, studentu pozorišne režije Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, za postavku drame "Nort fors". Nagradu Grada Beograda "Svetislav Stojanović" dobili su Svetislav Čavić, vođa vatrogasne brigade "Zemun" i vatrogasno-spasilačka jedinica "Zemun".

Specijalna priznanja gradonačelnika Beograda

Od ove godine su uručene i posebne nagrade i specijalna priznanja gradonačelnika Beograda u više kategorija.

Nagradu "Heroj grada" poneli su Aleksandra Zarić, devojčica oštećenog sluha privremeno raseljena sa Kosova, za rezultate postignute u svom obrazovanju, kao i Delfina Ferizović, gluvonema devojka, zbog odličnog uspeha koje postiže u svom školovanju.

Nagrada za izuzetnost u dugogodišnjem radu i doprinos gradu Beogradu pripala je Saobraćajnom institutu CIP, Udruženju novinara Srbije, građevinskom preduzeću "Ratko Mitrović", Radio-televiziji Srbije i Milošu-Bati Milatoviću, svima za doprinos izgradnji tornja na Avali.

Specijalno priznanje pripalo je organizatorima svečane ceremonije otvaranja i zatvaranja Univerzijade, koja je prošle godine održana u Beogradu.

Takođe, posebno priznanje pripalo je Zoranu Marjanonviću za najbolje rezultate u poljoprivrednoj delatnosti, kao i priznanje Živoradu Karaklajiću za postignute prinose u oblasti voćarstva.

Svake godine, od 16. do 19. aprila, povodom prvog pominjanja slovenskog imena Beograda iz 878. godine i primopredaje ključeva prestonice knezu Mihailu Obrenoviću 1867. godine, dodeljuju se nagrade Grada Beograda, ali i održavaju mnogobrojne kulturne, obrazovne i sportske priredbe.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво