Otkazani letovi iz Beograda

Agencija za kontrolu leta Srbije i Crne Gore zatvorila zbog oblaka pepela koji se širi iznad Evrope, vazdušni prostor iznad Srbije. Svi letovi sa aerodroma "Nikola Tesla" otkazani. Vanredni autobusi ka evropiskim gradovima, pojačan železnički saobraćaj.

Vazdušni prostor iznad Srbije, Crne Gore i dela Bosne i Hercegovine zatvoren je u 16 sati za avio-saobraćaj zbog širenja oblaka vulkanske prašine, rečeno je u Agenciji za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore.

"Prašina je iznad nas i kao preventivnu meru zabranili smo letenje u obodnom delu ka Mađarskoj još u ponoć, a pre podne nešto južnije, dok je od 16 sati zabrana leta kompletna", rekao je izvršni direktor Centra oblasne kontrole letenja Beograd Bruno Genal.

Naglasio je da se radi o preventivnoj meri koja treba da doprinese očuvanju bezbednosti letenja.

"Ovo smo radili samo na treninzima, kao teoriju i ovo se prvi put desilo ne samo nama, nego i u svetu", rekao je direktor Centra.

Genal je precizirao da su u nadležnosti Agencije za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore vazdušni prostor Srbje, Crne Gore, 55 odsto gornjeg vazdušnog prostora Bosne i Hercegovine i deo međunarodnih voda južnog Jadrana.

Prema njegovim rečima, prognoze dokle će trajati zabrane leta ne postoje, prati se meteosituacija i izveštaj o vulkanskim aktivnostima i čim se stvore uslovi, deo ili kompletan vazdušni prostor će biti otvoren.

Generalni direktor aerodroma "Nikola Tesla" Velimir Radosavljević izjavio je da su danas sa aerodroma odleteli avioni prema Grčkoj, Sarajevu, Makedoniji i Crnoj Gori.

"Situacija u evropskom vazdušnom prostoru se pogoršava, zatvoren je sever Italije i prekinut je saobraćaj na zagrebačkom aerodromu. Beogradski aerodrom će se nadalje ponašati u skladu sa odlukama Agencije za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore", rekao je Radosavljević.

Kolaps u Evropi

Mnogi aerodromi u severnoj i zapadnoj Evropi i danas su zatvoreni zbog ogromnog oblaka pepela.

Oblak pepela, kakav, po oceni stručnjaka za aviosaobraćaj, nije viđen od napada na Sjedinjene Države od 11. septembra 2001. godine, kreće se u pravcu juga, tako da će zahvatiti region od južne Francuske, preko severne Italije do zapadnog Balkana.

Evropska agencija za bezbednost vazdušnog saobraćaja (Eurokontrol) saopšila je da će danas u Evropi biti samo oko pet hiljada putničkih avionskih letova, dok ih u normalnim okolnostima ima oko 22 hiljade.

Evrokontrol je saopštio da je zatvoren vazdušni prostor iznad Britanije (što je prvi put u istoriji te zemlje da je njen vazdušni prostor potpuno zatvoren), Belgije, Danske, Švedske, Norveške, Finske, Estonije, severnih delova Češke i Francuske, uključujući sve aerodrome u Parizu. Zatvoreni su, takođe, aerodromi na severu Nemačke, u Austriji i pojedinim delovima Poljske.

Portparol Eurokontrola Kenet Tomas izjavio je da meteorološke prognoze ukazuju da se tokom vikenda ne može očekivati značajnija promena situacije.

Vulkanolozi kažu da bi vulkanski pepeo mogao da izaziva probleme u funkcionisanju aviosaobraćaja još čitavih šest meseci ako se erupcija nastavi, ali čak i ako se ubrzo završi, aviokompanije bi mogle da se suoče sa velikim gubicima.

Stručnjaci procenjuju da bi otkazivanje letova moglo da košta aviokompanije, kao što su "Britiš ervejz" ili "Lufthanza", oko 16 miliona dolara dnevno, što bi za njih predstavljalo veliki udarac, sa obzirom na to da su, po oceni Međunarodnog udruženja avio-prevoznika, tek počele da izlaze iz recesije.

Vanredni autobusi ka Evropi, pojačan železnički saobraćaj

Saobraćajno preduzeće "Lasta" zbog otkazanih avio letova usled vulkanskog oblaka uvelo je šest vanrednih polazaka autobusa ka Nemačkoj i Švajcarskoj, izjavio je dežurni dispečer Igor Stojanović.

Dispečer je rekao da su četiri vanredna polaska obezbeđena za Nemačku, a dva za Cirih, kao i da je jedan prazan autobus poslat u Pariz jer postoji veliko interesovanje putnika za dolazak u Srbiju.

Stojanović je naveo i da su po iskazanom interesovanju putnika za sutra za Nemačku uz redovne polaske planirana i još četiri vanredna autobusa.

Po Stojanoviću, "Lasta", takođe sutra, planira da poveća broj polazaka za Francusku koja je, uz Nemačku i Švajcarsku, jedno od glavnih tržišta tog saobraćajnog preduzeća.

U Železničkoj stanici Beograd broj prodatih voznih karata u međunarodnom putničkom saobraćaju povećan je za 70 odsto, pošto je zbog blokiran avio saobraćaj u celoj Evropi, saopštile su danas "Železnice Srbije".

Međunarodni železnički saobraćaj odvija se nesmetano, a najveće interesovanje putnici su iskazali za linije srpskih železnica iz Beograda ka Pragu, Moskvi, Beču, Filahu, Štutgartu, Diseldorfu i Minhenu, ali i dalje ka Amsterdamu, Parizu i Londonu.

"Železnice Srbije" imaju redovnu komunikaciju sa susednim železničkim upravama i prati se interesovanje putnika, kako bi se u međunarodnom saobraćaju moglo da se odgovori povećanoj tražnji, navedeno je u saopštenju.

Direktor Medija centra "Železnica Srbije" Nenad Stanisavljević rekao je da železnički saobraćaj ka zapadnoj Evropi funkcioniše bez ikakvih problema, a da su se srpske železnice jutros sa turskim dogovorile da se pojača saobraćaj na relaciji Turska-Srbija, zbog blokade avio-saobraćaja.

Stanisavljević je rekao da postoji komunikacija i sa drugim železničkim upravama u okruženju i dodao da će, ukoliko bude bilo potrebe i izraženog interesovanja, biti povećan međunarodni saobraćaj i na drugim linijama.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи