Nerešen problem "odliva mozgova"

Veliki broj studenata planira zauvek da napusti Srbiju, pokazuju istraživanja. Da bi zadržala mlade država nudi stipendije i zaposlenja, ali studenti kao problem navode i to što neki profesori i dekani ne žele da promene stari sistem rada.

Prema istraživanju Studentske unije Srbije, trećina akademaca planira da zauvek napusti zemlju. Najčešće odlaze u Ameriku, Francusku, Nemačku, Kanadu. Da bi sačuvali mlade obrazovane stručnjake u zemlji, fakulteti i ministarstva obezbeđuju stipendije i najavljuju bolju saradnju sa obrazovnim institucijama van zemlje.

Dve trećine studenata očekuje zaposlenje u struci, a 37,2 odsto u državnoj službi. Unapred obezbeđen posao ima njih 10 odsto. Podaci govore da je zemlju napustilo pola miliona visokoobrazovanih stručnjaka, u čije je obrazovanje uloženo 12 milijardi evra.

Studenti ističu da se njihovi problemi prevashodno tiču upisne politike, master studija i finansiranja iz budžeta.

Kao problem, Vladimir Antonijević, predsednik Skupštine studentske konferencije Srbije, navodi i formulisanje nacionalnog kvalifikacionog okvira koji nije promenjen od 1996. a čak njegovi koreni potiču iz 80 ih godina dvadesetog veka.

"U samoj deklaraciji piše da je Srbija 132. od 133 zemlje koje brinu o tom takozvanom odlivu mozgova" rekao je Jovan Ličina, predsednik Studentskog parlamenta Beogradskog univerziteta.

Ličina smatra da je veoma veliki broj kvalitetnih i mladih ljudi odlazi iz zemlje i zbog toga što neki profesori i dekani neće da prihvate da je došlo novo vreme i da moraju neke stvari da se promene.

Najtraženiji su stručnjaci iz elektrotehnike, računarstva, prirodnih nauka, hemijskog inženjerstva i mašinstva. Da bi sačuvao mlade, Mašinski fakultet u Beogradu, za pet najboljih diplomaca u generaciji odmah nudi zaposlenje na fakultetu.

"A za narednih deset, sa rang liste od 15 najboljih diplomaca, ponudićemo da besplatno studiraju na doktorskim studijama, uz obavezu da drže nastavu na osnovnim akademskim studijama i da se uključe u naučnoistraživačke projekte", izjavio je profesor Milorad Milovančenić, dekan Mašinskog fakulteta u Beogradu.

Razviti sopstvenu privredu

Profesori podsećaju i na to da je odlazak mladih veliki problem zemalja koje su u razvoju i nedovoljno razvijene ekonomije.

"To može da se reši samo tako što će Srbija da razvije sopstvenu privredu i bude ravnopravni partner ostalim članicama EU, jer dokle god je Srbija siromašnija od zemalja u okolini, a pogotovo od razvijenijih zemalja Evrope, to je neminovan proces. Srbija mora da razvija lokalnu ekonomiju, sopstvenu privredu da bi bila ravnopravan partner, sam ulazak u EU neće ništa rešiti", objasnio je profesor Branko Kovačević, rektor Univerziteta u Beogradu.

U ministarstvu prosvete kažu da mladima treba dati mogućnost da odlučuju.

"To znači mogućnost dobijanja posla, mogućnost dobijanja kredita za stan, ako treba i neke povlastice da bi nam pomogli da zemlja bude bolja i bogatija", precizirao je Žarko Obradović, ministar prosvete.

Da bi najbolji ostali u zemlji, Fond za mlade talente, na primer obezbedio je stipendije za 1.000 studenata sa prosekom iznad 9,2. Ministarstvo nauke obećava oporavak i dalju izgradnju naučne i tehnološke infrastrukture, stanove za mlade naučnike, i bolju saradnju naših i svetskih naučnika.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво