KONUS protiv oduzimanja sredstava fakultetima

Rektorski savet KONUS-a smatra da državne univerzitete i fakultete treba izuzeti iz Zakona o rebalansu budžeta, kojim se oduzima 40 odsto sopstvenih prihoda. Država ima dobru volju da reši problem, tvrdi Žarko Obradović.

Rektorski savet Konferencije univerziteta Srbije (KONUS) založio se da državni univerziteti i fakulteti budu izuzeti iz člana Zakona o rebalansu budžeta, kojim se predviđa da se javnim sektoru oduzme 40 odsto sopstvenih prihoda kako bi se ta sredstva usmerila u budžet.

Rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević je na današnjoj sednici Rektorskog saveta KONUS-a rekao da taj "problem može da se reši samo timski za pregovaračkim stolom".

Kovačvić je uveren da će radna grupa koju čine predstavnici ministarstava prosvete, nauke i finansija, Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje i KONUS-a napraviti predlog uredbe i da će se ona u četvrtak naći na sednici Vlade Srbije.

Rektor je ocenio da je predlog o uvođenju PDV-a na školarine za privatne i državne fakultete loša ideja, koja bi išla na teret studenata.

Ministar prosvete Žarko Obradović je rekao da država ima dobru volju da se problem reši. Obradović smatra da je potrebno uporediti podatke koje prikupi Ministarstvo finansija i podatke o finansijama fakulteta koje će radnoj grupi dostaviti sami fakulteti.

Ministar je ocenio da postoje "razlike među univerzitetima i fakultetima", koje se one odnose na troškove, broj studenata, zarade, broj i vrstu projekata.

Ako se ovaj problem reši, a fakulteti budu podigli školarine to će "biti pobeda sa jako gorkim ukusom", naveo je Obradović, i zahvalio se rektorima zbog odluke da ne povećavaju cene školarina.

Ministar prosvete je objasnio da kvote za upis brucoša kasne, jer se čekalo na rebalans budžeta i naveo da će predložiti Nacionalnom savetu za visoko obrazovanju da za 20 odsto smanji cenu akreditacije i da vrati deo novca onim visokoškolskim ustanovama koje su te trškove platile.

Predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje Srđan Stanković je naveo da taj savet negoduje jer nije bio konsultovan prilikom izrade Zakona o rebalansu budžeta.

"Iznenađeni smo ovakvim zakonom. Smatramo da je licemerno da se fakulteti dele na one koji imaju više i manje", rekao je Stanković.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво