Oduzimanje sredstava Beogradu zaustaviće razvoj

Odluka Vlade da se Beogradu oduzme 7,4 milijarde dinara nema logike jer je Beograd lokomotiva razvoja Srbije, smatra gradonačelnik Dragan Đilas. Neophodno pregovarati sa vlasnicima Luke "Beograd", ukoliko Trgovinski sud ne donese odluku u korist grada za povraćaj zemljišta, rekao Đilas.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je da odluka da se Beogradu oduzme 7,4 milijarde dinara "nema logike jer je Beograd lokomotiva razvoja Srbije", kao i da predstavnici grada i Vlade Srbije dve sedmice razgovaraju o "utvrđivanja visine" gradskog budžeta.

"Saglasili smo se da nam se uzme 4,1 milijarda dinara i da odvojimo još deo sredstava za nerazvijene opštine, ali ne možemo se složiti da nam se uzme 7,4 milijarde dinara" rekao je Đilas a navodi se u saopštenju Službe za informisanje grada Beograda.

Kako se dodaje, Đilas je rekao da je za danas zakazan i razgovor sa premijerom Mirkom Cvetkovićem.

"Mi smo odlučni da pomognemo nekim delovima Srbije koji nemaju dovoljno sredstava, ali ne možemo dozvoliti da Beograd stane. Beograd je u neravnopravnom položaju u odnosu na druge gradove jer se nikome drugom ne oduzima više od 15 odsto sredstava, koliko zakon to propisuje", naveo je Đilas.

Rebalansom budžeta Srbije za 2009. godinu, predviđeno je da lokalnim samoupravama, među kojima je i grad Beograd, bude preneto manje sredstava.

Đilas je ranije uputio pismo premijeru Mirku Cvetkoviću u kojem je naveo da će smanjenje transfera veće od 4,1 milijarde dinara stvoriti probleme gradu.

Luka Beograd, sud ili pregovori

Potrebno je pregovarati sa vlasnicima Luke "Beograd", ukoliko Trgovinski sud ne donese odluku u korist grada, kako bi se gradu vratile bar dve trećine zemljišta, izjavio je gradonačelnik Beograda Dragan Đilas. 

Đilas je objasnio da je Memorandum o razumevanju koji je 19. marta sklopljen sa lukom predstavljao osnovu za razgovor, jer nije bilo naznaka da bi sud mogao da odluči u korist grada, kao i da neće imati štetne posledice po grad.

"Novi urbanistički plan glavnog grada reguliše čitavo priobalje i ne pretpostavlja izmeštanje luke "Beorgad", istakao je Đilas.

Gradonačelnik je dodao da, ukoliko posle konsultacija sa stručnjacima bude utvrđeno da luka ipak treba da se izmesti, može biti korišćena pančevačka luka, nekoliko kilometara nizvodno.

"Izgradnja nove luke je preskupa. Trebalo bi izdvojiti oko 207 miliona evra", naglasio je Đilas.

Sednici komisije prisustvovali su svi članovi tog tela, predstavnici Javnog pravobranilaštva, Sekretarijata za urbanizam, Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, veliki broj odbornika i predstavnika medija.

Komisiju je Skupština grada Beograda formirala sredinom aprila kako bi bile ispitane sve činjenice u vezi sa svojinom nad zemljištem Luke Beograd, kao i odnos gradskih vlasti prema tom slučaju.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво