Patrijarh Pavle ostaje na čelu SPC

Sveti arhijerejski sabor odlučio da patrijarh Pavle i dalje ostane na čelu Srpske pravoslavne crkve. Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pričestio je jutros na VMA patrijarha i obavestio ga o početku rada Sabora SPC.

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) je odlučio da ostane pri svojoj odluci sa prethodnog zasedanja, održanog 2. novembra 2008. godine, kojom patrijarh Pavle i dalje ostaje na čelu SPC.

U saopštenju se navodi da je, posle dužeg i svestranog razmatranja prilika u SPC izazvanih dugotrajnom bolešću patrijarha Pavla, kao i razmene mišljenja o načinu funkcionisanja vitalnih crkvenih ustanova, Sabor SPC  odlučio da ostane pri svojoj odluci sa prethodnog zasedanja.

Sabor je razmatrao izveštaj o radu Svetog arhijerejskog Sinoda u proteklom periodu.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije koji predsedava zasedanjem Svetog arhijerejskog sabora posetio je jutros na Vojnomedicinskoj akademiji patrijarha Pavla i izvestio ga o početku rada najvišeg tela Srpske pravoslavne crkve.

Mitropolit Amfilohije koji je u poseti bio u pratnji umirovljenog episkopa zahumsko-hercegovačkog Atanasija tom prilikom je pričestio patrijarha Pavla, saopštila je Informativna služba SPC.

Sabor SPC čije je redovno majsko zasedanje počelo juče u Srpskoj patrijaršiji nastavlja rad u odsustvu poglavara SPC patrijarha Pavla koji je na lečenju na VMA od novembra 2007. godine i koga zamenjuje najstariji član Sinoda po rukopoloženju mitropolit Amfilohije.

Na jesenjem redovnom zasedanju patrijarh Pavle je podneo molbu Saboru da ga zbog zdravstvenog stanja razreši dužnosti poglavara SPC, ali je potom prihvatio molbu Sabora da doživorno ostane na tronu Svetog Save.

Liturgija povodom praznika

Srpski arhijereji okupili su se jutros, drugog dana Sabora i pred posetu patrijarhu, u patrijaršijskoj kapeli Svetog Simeona Mirotočivog, na liturgiji povodom praznika Svetog Atanasija Velikog .

Liturgiju je predvodio mitropolit Amfilohije, a sasluživali su episkopi - šumadijski Jovan i hvostanski Atanasije, vikar patrijarha Pavla, u prisustvu svih učesnika saborskog zasedanja.

Posle liturgije prerezan je slavski kolač današnjim svečarima, Atanasiju hvostanskom i Atanasiju zahumsko-hercegovačkom.

U radu Sabora učestvuje svi članovi najvišeg upravnog i zakonodavnog tela iz zemlje i rasejanja.

Sabor čine 47 arhijereja - četiri mitropolita, 37 eparhijskih, pet vikarnih episkopa sa episkopima autonomne Ohridske arhiepiskopije.

U radu Sabora učestvuju svi arhijereji dok u donošenju odluka i glasanju samo eparhijski arhijereji bez viikarnih episkopa.

Episkop niški Irinej rekao je, juče da su moguće izmene u sastavu Sinoda, ali da sve zavisi od dogovora episkopa, članova najvišeg tela SPC.

Postoji mogućnost da se izmene svi članovi, što je manje verovatno, ili samo dvojica episkopa, ali sve zavisi od procene članova Sabora na samom zasedanju.

Dužina trajanja Sabora zavisi od dnevnog reda.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво