Ljiljana Smajlović predsednica UNS-a

Na skupštini UNS-a u Vrnjačkoj Banji za novog predsednika izabrana Ljiljana Smajlović. Smajlovićeva je porazila protivkandidata Đura Bilbiju.

Na skupštini Udruženja novinara Srbije, održanoj u Vrnjačkoj Banji, tajnim glasanjem za predsednika je izabrana Ljiljana Smajlović koja je dobila 195 glasova, a njen protivkndidat Đuro Bilbija 52 glasa.

Ljiljana Smajlović je donedavno bila glavni urednik lista "Politika", a sada je novinar NIN-a.

Izbornoj skupštini UNS-a prisustvuje više od 330 učesnika.

Izabrani su i Nadzorni odbor i Sud časti UNS-a, a skupština će danas u novom krugu glasanja izabrati upravu UNS-a.

Skupština protiče u polemičkoj raspravi i potpunoj polarizaciji mladih članova i veterana.

Predstavnici društva novinara Vojvodine i Aktiva novinara veterana UNS-a napustili su oko podneva izbornu skupštinu, zbog navodnih neregularnosti, javila je agencija Tanjug. 

Odluka o izboru predsednika je doneta posle sinoćne žučne diskusije i podeljenih mišljenja između članova Aktiva veterana i uprave, koju je predvodio Nino Brajović.

Na početku sednice u hotelu "Zvezda", podnet je izveštaj o finansijskom poslovanju za 2007. i 2008. godinu, izveštaj o radu između dve skupštine Upravnog i Nadzornog odbora, Suda časti i fonda solidarnosti.

Izbornu skupštinu obeležili su česti i oštri polemički tonovi i diskusije o radu uprave i o izveštaju o materijalno-finansijskom poslovanju za 2007. i 2008. godinu.

Dosadašnji predsednik UNS-a Nino Brajović je rekao da je najveća kazna i pretnja novinarstvu u Srbiji to što još nisu rasvetljena ubistva novinara Slavka Ćuruvije i Milana Pantića i utvrđene okolnosti smrti novinarke Dade Vujasinović.

Brajović je rekao da je Udruženje u protekle četiri godine mnogo učinilo u zaštiti prava novinara, i da je zbog pretnji i zastrašivanja novinara javno reagovalo 294 puta.

Između dve skupštine još sedam generacija završilo je novinarsku školu UNS-a, a u toku je i osma. Pokrenuta je škola novih medija, odnosno internetskog novinarstva, a nastavljena je poslovna saradnja sa Internacionalnim univerzitetom u Novom Pazaru, kazao je Brajović.

Do 2012. godine, kako je naveo Brajović, predviđeno je osnivanje vlastite Visoke novinarske škole, a između dve skupštine pokrenut je i razvijen sajt UNS-a.

Odbrana profesije 

UNS će se boriti za najbolje moguće plate i uslove rada za sve svoje članove, kao i za njihov uticaj na plate i uslove rada. Udruženje će braniti slobodu govora i pravo medija da prikupljaju informacije, kao i novinarsku nezavisnost, uređivačku slobodu i zaštitu izvora informacija. Zadatak UNS-a biće da smanjuje nezaposlenost i promoviše zapošljavanje novinara, kao i da praktikuje otvorenost i slobodu informisanja u sopstvenom radu, izjavila je ranije Ljiljana Smajlović za „Politiku" predstavljajući svoj program.

Takođe, istakla je da UNS ne postoji samo zbog slobode štampe, „već i da, kao slobodna, snažna i nezavisna novinarska organizacija, brani principe socijalne pravde, one iste na koje se Vlada Srbije obavezala".

- Vlast ne sme da štiti tajkune i medijske magnate pre nego li zaposlene u medijima. Udruženje novinara Srbije neće dozvoliti vladi da izneveri obećanja koja je dala zaposlenima, ne samo u medijskoj branši - naglasila je Smajlovićeva i upozorila da novinari Srbije ne smeju da dozvole da vlast zaboravi na obećanje koje je svaka vlada od 5. oktobra 2000. godine dala novinarima Srbije.

„Za početak, vlast mora da odgovori na pitanje zašto nije pokušala da nađe zaštićenog svedoka koji bi bio spreman da otkrije pozadinu zavere u slučaju ubistava Ćuruvije i Pantića, odnosno, ne samo izvršioce već i nalogodavce ovih ubistava.

Takvi svedoci su pronađeni u slučaju ubistva Ivana Stambolića i pokušaju atentata na Vuka Draškovića. Da je vlast to istinski htela, mogla je da nađe sličnog svedoka i u slučajevima ubistava novinara Ćuruvije i Pantića" izjavila je Smajlovićeva „Politici".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи