Zbogom yu domenu

Tačno u podne, yu domen nestaje sa interneta, pa na sajtovima i stranicama koje imaju taj nastavak neće više biti ničega. Internet trag Jugoslavije, međutim, čuvaće se u Muzeju istorije Jugoslavije.

Preostali internet jugonostalgičari konačno će morati da se isele sa yu domena, jer na sajtovima, stranicama i i-mejl adresama koji se završavaju na yu, više neće biti ničega. Ako vam se čini da ste ovu priču već čuli, u pravu ste. Jugoslaviju smo na internetu već tri puta bezuspešno gasili.

"Sada sigurno dolazi do gašenja i mi smo uradili sve tehničke pripreme da yu domen nestane sa interneta, a svoj deo posla će, 30. marta, u toku dana, uraditi i Ajkan tako da će dve institucije učestvovati u gašenju", kaže Mirjana Tasić iz Registra nacionalnog domena Srbije.

Jugoslavija, međutim, neće nestati u trenutku kada administrator sa Elektrotehničkog fakulteta ukloni podatke o yu domenu sa servera.

"Da bi se ova informacija propagirala na internetu, potrebno je 48 sati, pa neće odjednom svi sajtovi prestati da funkcionišu, jer je takva priroda mreže i tu stvar mi ne možemo kontrolisati, ali u roku od 48 sati čak i oni serveri sa najdužim periodom obnove izgubiće yu domen", rekla je Tasićeva.

Virtuelna Jugoslavija, međutim, neće potpuno nestati, što će verovatno obradovati one koji od nje nikako da se oproste. Iako više neće postojati na mreži, njen internet trag čuvaće se u Muzeju istorije Jugoslavije.

Kustosi tog muzeja kažu da će domen sa nastavkom yu sa zadovoljstvom uvrstiti u svoju zbirku, jer je u pitanju eksponat posebne vrednosti, drugačiji od svega što muzej čuva.

"Da bi se predmet našao u našoj zbirci ne mora imati samo svoju pojavnost, fizički opipljivu, a yu domen ima sve one karakteristike koje treba da ima jedan muzejski predmet, pre svega da je unikatan, da je kvalitetan, i da je na poseban način svedok jednog naroda i jedne istorije", kaže Ivan Manojlović, kustos Muzeja istorije Jugoslavije.

Muzej će organizovati svojevrsni ispraćaj domena yu, koji će otvoriti epizodom "Ciklotrona" koja se zove Hakeri, i govori o razvoju interneta u Srbiji. Sledi panel diskusija, na kojoj će govoriti prvi administratori yu domena.

A gašenjem virtuelne Jugoslavije nastaje i nova muzejska zbirka, takođe virtuelna.

Svi koji su imali internet sajtove na yu adresi moći će da ih poklone Muzeju istorije Jugoslavije, gde će se čuvati sa štafetama mladosti, ordenima, zastavama i drugim simbolima države koja više ne postoji. Od danas ni na internetu.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи