"Nastavnici su bitni"

Nastavnik bi trebalo da bude pametan, da ima dosta znaja o svom predmetu, da ga krase entuzijazam i motivacija, kaže Trejsi Berns, stručnjak OECD-a i autor knjige "Nastavici su bitni".

Kako da nastavnici postanu cenjeni, kako da što više mladih upiše nastavničke fakultete, kakve veštine i sposobosti treba da ima nastavnik u ovom veku? Na neka od tih pitanja odgovori se mogu naći u pet publikacija Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), među kojima je i knjiga "Nastavici su bitni" Trejsi Berns.

Profesori i pedagozi kažu da su za savremenog profesora potrebna dobra znanja i iskustva, kao i savremena literatura.

Milka Boškov, direktor OŠ "Kralj Petar Prvi", smatra da je za izvođenje nastave potrebna tehnologija i savremen način prezentovanja obrazovanja i obrazovnog procesa.

"Potrebna je gimnazija u kojoj će profesori biti vođe, tj. gde će animirati učenike, kako bi ih što više privukli školi", istakla je Nadica Pokrajac, profesorka srpskog jezika.

Nastavnik treba da bude pametan, sposoban, da ima dosta znaja o svom predmetu. Osim toga, treba da ga krase entuzijazam i motivacija da bude nastavnik, neko ko je zainteresovan da sam uči i može da prenese dobre ideje svojim učenicima, zaključuje ekspert OECD-a, Trejsi Berns.

Ona istražuje pitanje nastave i rezultate učenika, kao i nastavu i učenje kod odraslih. Istraživanje je urađeno na 70 hiljada nastavnika u 23 države.

"Današnji nastavnici otvoreni, zainteresovani, angažovani oko učenika, umešni u izgradnji poverenja prema učenicima i u odnosima sa roditeljima i članovima šire zajednice. Oni su zainteresovani za saradnju sa svojim kolegama, drugim nastavnicima u sredini namenjenoj sticanju znanja", ocenjuje Berns.

Trejsi Berns potiče iz porodice koja se generacijama bavi profesurom. U svom istraživanju ističe da nema dovoljno profesora, da je slabo interesovanje mladih za upis nastavničkih fakulteta. Nastavnička profesija nema status u društvu koji joj pripada, plate su nedovoljne.

Trejsi zbog toga preporučuje da se više radi na profesionalnom usavršavanju nastavnika, sistemu nagrađivanja, obuci za rad sa decom sa posebnim potrebama i decom imigranata.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи