Prihvati sadašnjost - promeni budućnost

U projektu "Promeni budućnost tako što ćeš prihvatiti sadašnjost" učenici Karlovačke gimnazije zajedno sa vršnjacima iz Slovenije i Slovačke osvojili prvo mesto. Na takmičenju u Slovačkoj učestvovalo čak 11 škola iz Srbije.

"Promeni budućnost tako što ćeš prihvatiti sadašnjost", naziv je projekta kojim su učenici Karlovačke gimnazije, zajedno sa vršnjacima iz Slovenije i Slovačke, osvojili prvo mesto na takmičenju u konkurenciji 98 škola iz 15 zemalja.

Na projektu se radilo šest meseci, a završna svečanost u organizaciji "Erste fondacije" i Interkulturalnog centra iz Beča održana je u Senječu u Slovačkoj, gde se okupilo više od 400 učenika, profesora, stručnjaka iz oblasti obrazovanja i ambasadora zemalja učesnica.

Uzbuđenju i ovakvoj reakciji doprinela je činjenica da se do poslednjeg trenutka nije znalo ko će dobiti Oskara Akademije. U radu na projektu, mladi Karlovčani kažu, dali su sve od sebe kao i njihovi drugari iz Slovačke i Slovenije, ali ih je pobeda ipak iznenadila.

"Pored toga što je obuhvatio sve moguće oblasti, mislim da je ono što je dovelo do pobede ovog projekta, energija i odnos koji smo svi mi uspostavili", kaže Sonja Teofilović, učenica Karlovačke gimnazije.

Na takmičenju su predstavljena 43 projekta o najrazličitijim problemima, od odgovornosti mladih, preko poznavanja savremene tehnologije do čuvanja planete.

"Mi smo se bavili ekološkim problemima. Mnogo toga smo naučili o tome kako se skladišti otpad i reciklira. Naučili smo i kako da živimo zdravije", rekla je Tadea Voupolič, učenica iz Slovenije.

Na takmičenju je učestvovalo čak 11 škola iz Srbije. Svaka od njih je tokom proteklih šest meseci sarađujući sa drugim školama iz regiona, što je uključivalo i uzajamne posete, stekla vredna isukstva, uradila veliki broj istraživanja i došla do zanimljivih zaključaka.

"Na primer, srpski đaci mnogo manje vode račauna o ishrani u odnosu na svoje vršnjake iz Slovenije i Slovačke, ali mnogo više od njih razgovaraju sa roditeljima o intimnim temama i seksualnim problemima", smatra Staša Stojkov iz Karlovačke gimnazija.

Saradnja sa drugim školama bila je dobra prilika da i nastavnici razmene iskustva. Svi naši profesori slažu se u jednom da na časovima deci treba dati više prostora.

Zatvorenost nastave, škole, a onda i društva, ne dovodi do dobrih rezultata, podsećaju organizatori koji su u projekat saradnje škola centralne Evrope uložili više od milion evra. Ulaganje u budućnost, kažu, nema cenu.

"Mi moramo da naučimo druge jezike, upoznamo različite kulture, radimo i sarađujemo van granica. Jedino ukoliko ovladamo ovim veštinama, moći ćemo da oblikujemo budućnost po našoj meri", stav je Borisa Marte iz "Erste fondacije".

Druženje se nastavlja, a projekti u koje su deca uložila mnogo truda, neće završiti u fioci.

Ovde prisutni stručnjaci kažu da će zaključci ove dece poslužiti kao dobra osnova da se bar neke od njihovih zelja ostvare i postanu realnost.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво