Parada ponosa na leto u Beogradu

Udruženja građana Gej strejt alijansa i Labris tokom leta održaće Paradu ponosa u Beogradu. Proglas za javnost Srbije "Neka bude Parada ponosa" podržalo oko 50 nevladinih organizacija.

Predstavnici udruženja građana Gej strejt alijanse  i Labrisa najavili su da će Parada ponosa biti održana tokom leta u Beogradu.

GSA i Labris potpisale su Memorandum o saradnji na organizaciji Parade ponosa, a u toku je i potpisivanje proglasa za javnost Srbije "Neka bude Parada ponosa", koji je podržalo oko 50 nevladinih organizacija.

Proglas poziva na prestanak svakog oblika nasilja i diskriminacije nad LGBT (lezbo-gej-biseksual-transeksual) osobama u Srbiji i na njihovo pravo na mirno okupljanje, rekao je Boris Milićević iz GSA.

"Mi mislimo da je 2009. godina odlučujući trenutak kada će LGBT populacija u Srbiji da pobedi strah i pređe iz uloge žrtve, koja joj je bila dodeljena od strane čitavog društva, u jednu aktivnu ulogu boraca za ravnopravnost ne samo LGBT osoba već svih građanki i građana Srbije", rekao je Milićević.

Milićević smatra da je bitno što imaju podršku širokih slojeva društva, nevladinih organizacija, brojnih javnih ličnosti i mnogih političara i da je pažnja međunarodne javnosti vrlo velika.

"Takođe vrlo je bitno što je i policija Srbije značajno promenila odnos prema čitavoj LGBT populaciji, i to su neki osnovni argumenti zašto smatramo da ćemo moći ove godine da organizujemo uspešnu Paradu ponosa", rekao je Milićević.

Predstavnik Labrisa Dragana Vučković kaže da se ta organizacija bori "za jednakopravnost LBGT populacije unutar srbijanskog društva" i da je važno da se ovakva manifestacija održi ne samo ove već i narednih godina.

Vučković je objasnila da Parada ponosa "nije ni provokacija ni paradiranje u negativnom smilsu i sa negativnom konotacijom...već osnovno ljudsko pravo na mirno okupljanje".

Prema njenim rečima, to je "politički protest kojom jedna diskriminisana grupa u društvu vrlo jasno upućuje određene političke zahteve državi i skreće pažnju na sebe, postaje vidljiva i doprinosi svom boljem položaju i poštovanju ljudskih prava".

"Čvrsto verujemo da je policija spremna da profesionalno i dobro sarađuje sa nama i obezbedi ovaj skup i ubeđeni smo da će nadležne državne institucije i organi učiniti sve da Parada ponosa prođe bezbedno", kaže Vučković.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи