Svetski dan voda

Generalna skupština Ujedinjenih nacija od 1993. godine obeležava 22. mart kao Svetski dan voda. Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" organizovaće stručnu konferenciju o aktivnostima na implementaciji protokola "Voda i zdravlje".

Ujedinjene nacije obeležiće 22. mart - Svetski dan voda, kojim žele da ukažu na važnosti zaštite voda i njen nedostatak u mnogim krajevima sveta.

Ovogodišnja tema Svetskog dana voda odnosi se na izazove i razmenu znanja o kvalitetu vode čije očuvanje i zaštita nalaze mesto u Protokolu "Voda i zdravlje".

U obeležavanje tog datuma uključiće se i Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", koji će organizovati stručnu konferenciju na kojoj će biti reči o aktivnostima vezanim za sprovođenje tog protokola, kao i o direktivi EU o kvalitetu površinskih voda koje se koriste za rekreaciju.

U Srbiji postoji veliki broj površinskih voda koje se koriste kao javna kupališta gde veliki broj građana dolazi na odmor i rekreaciju, pa je samim tim i kontrola kvaliteta ovih voda od velikog značaja.

Prema podacima Instituta "Batut", u 2008. godini u Srbiji je kontrolisano 56 površinskih voda koje se koriste za rekreaciju i to, 28 u centralnoj Srbiji i 28 u Vojvodini.

Od ukupnog broja kontrolisanih površinskih voda koje se koriste za rekreaciju, 12,5 odsto voda u centralnoj Srbiji pokazuje odstupanje samo u fizičko-hemijskom pogledu od prve i druge klase.

"Batut" podseća da je u cilju obezbeđenja higijenski i zdravstveno ispravnih površinskih voda koje se koriste za rekreaciju, a samim tim i zaštite zdravlja stanovništva, neophodno sprovesti harmonizaciju propisa Srbije sa propisima EU.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija, rezolucijom 1992. godine u Rio de Žaneiru, za Svetski dan voda odredila je 22. mart. Obeležavanje ovog dana počelo je 1993.godine, a od 2005. godine počela je da se obeležava i Dekada voda.

Prema podacima UN, oko milijardu ljudi u svetu nema pristup zdravoj i čistoj vodi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво