Zaštita umesto zabrane

Pokretači narodne inicijative "Zaštita umesto zabrane" predali su Skupštini Srbije više od 80.000 potpisa građana koji su podržali Predlog zakona o zabrani pušenja u zatvorenim javnim i radnim prostorijama, koji bi, kako kažu, bio po meri i pušača i nepušača. Time su preduhitrili Ministarstvo zdravlja koje još nije završilo svoj predlog zakona koji bi u potpunosti trebalo da zabrani pušenje na javnim mestima.

Zabrinuti zbog najave da će do kraja godine biti potpuno zabranjeno pušenje, ugostitelji, ljubitelji kafana i restorana i dugogodišnji pušači, pokrenuli su narodnu inicijativu "Zaštita umesto zabrane" i založili za umerenije propise.

Oko 80.000 građana podržalo je, prema rečima predstavnika Inicijative, prihvatljiviji predlog zakona kojim se ne ugrožavaju prava ni pušača, ni nepušača.

"Mi smo predložili zakon koji je zaista kompromisan i mislimo da bi nepušači bili potpuno zaštićeni. Predložili smo da u manjim lokalima bude odluka samo vlasnika da li je lokal za pušače ili nepušače, i da to bude baš tako striktno. A da veći lokali imaju obavezu da naprave hermetički odvojen prostor i ventilaciju, kako ne bi bilo problema zbog mešanja dima ili vazduha", rekao je Nikola Radulović, predsednik Udruženja ugostitelja Beograda.

Ugostitelji se boje pada prometa i kao argument za izglasavanje ovog zakona navode neka istraživanja iz zemalja Evropske Unije u kojima ovakvi zakoni postoje već godinama. Svuda se, kažu, broj gostiju osteno smanjio već u prvim mesecima nakon uvođenja ovih propisa. Manji obim posla, tvrde, podrazumeva i smanjenje plata i broja zaposlenih.

"Ovaj zakon je jednostavan i takođe predlaže da nema pušenja u školama, bolnicama, sportskim objektima. Ali ugostiteljski objekti su mesta na koja čovek ide svojom voljom i mi samo tražimo da bude mesta i za pušače i za nepušače," objasnio je Zdravko Brkić, član Inicijativnog odbora.

Zakonskom predlogu grupe građana Ministarstvo zdravlja, kako kažu, zamera upravo to što se uglavnom bazira na brizi ugostitelja zanjihov posao.

"Ni u jednoj zemlji koja je uvela totalnu zabranu pušenja, ugostiteljska industrija nije zbog toga propala. Ono što je izgubljeno na pušačima,na izvestan način dobijeno je time što nepušači češće odlaze u kafane, i taj nedostatak je nadoknađen", naglasila je Srmena Krstev iz Republičke komisije za borbu protiv pušenja.

Borba protiv pušenja, a ne protiv pušača

Ministarstvo zdravlja još nije završilo svoj predlog zakona, ali sigurno je da će njihovo rešenje predviđati potpunu zabranu pušenja u zatvorenim prostorijama.

Iz resornog ministarstva podsećaju da u Srbiji puši trećina stanovnika, dok su svi ostali izloženi duvanskom dimu kod kuće, na poslu ili javnim mestima.

Cilj novog zakona i kampanje protiv pušenja nisu stroge kazne za pušače, ali ni kompromis sa njima, istakla je Srmena Krstev, već smanjenje broja pušača u Srbiji.

"Sloboda ljudska da zapali cigaretu postoji, ali da ne ugrožava druge. Nekima ćemo mi pomoći da se odviknu jer poruka je: 'Nemojte pušiti'", istakao je ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

U Velikoj Britaniji je u prvoj godini zabrane pušenja u restoranima broj akutnih srčanih udara smanjen za trećinu, dok je u Sloveniji sve manje obolelih od raka pluća.

Neki od stručnjaka koji se bave tehnologijom prerade duvana smatraju da je duvanski dim štetan, ali ne onoliko koliko se tvrdi u kampanjama koje nas o tome informišu.

"Svakako može da utiče na zdravlje, ali tek posle 50 godina svakodnevnog sedenja u vrlo zadimljenoj kafanskoj prostoriji", tvrdi doktorka Miroslava Nikolić sa Poljoprivrednog fakulteta.

Iz Narodne inicijative naglašavaju da usvajanje najrigoroznijeg zakona nije uslov za ulazak Srbije u Evropsku uniju i da je pušenje strogo zabranjeno samo u četiri zemlje.

"Ja se ne borim za to da više ljudi puši u ovoj zemlji, nego se borim za to da moje slobodno vreme, bude moje slobodno vreme bez uplitanja ministra zdravlja ili bilo kog ministra", istakla je novinarka Mirjana Bobić Mojsilović.

Prikupljenih 80.000 potpisa za predlog zakona koji je napravljen po špansko-portugalskom modelu i, prema mišljenju članova Inicijative, prihvatljiv za sve, predali su Skupštini.

Zakon o zabrani pušenja u zatvorenim prostorijama donet je još 1995. godine, dok su sitnije izmene unete 2006. godine. Pokazalo se, međutim, da postojeća rešenja nisu precizno definisana ni primenjiva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво