Neophodna strategija visokog obrazovanja

Srbija je na današnji dan pre 105 godine dobila Zakon o univerzitetu, čime je Velika škola prerasla u Univerzitet. Neophodno napraviti strategiju visokog obrazovanja, poručio ministar prosvete Žarko Obradović.

Na današnji dan pre 105 godina, Srbija je dobila Zakon o univerzitetu kojim je Velika škola osnovana još 1808. godine, prerasla u Univerzitet. Univerzitet je u svom sastavu imao tri fakulteta - Filozofski, Pravni i Tehnički, a Sima Lozanić imenovan je za prvog rektora.

Rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević rekao je da će Univerzitet u Beogradu zahvaljujući donatorima i zadužbinarima bio jedan od najbogatijih univerziteta pre drugog svetskog rata u Evropi.

Prema rečima Kovačevića, od dela te imovine koja je Univerzitetu ostala na korišćenje, poštujući volju zadužbinara, dodeljuje se oko 260 stipendija godišnje.

Ministar prosvete Žarko Obradović kaže da je neophodno napraviti strategiju visokog obrazovanja zato što je prohodnost studenata niža nego što smo očekivali.

Rasprava o Zakonu o Univerzitetu trajala je gotovo punih 15 godina. Prethodila mu je višednevna skupštinska rasprava. Tadašnji poslananici, većinom trgovci i seoske gazde, podozrivi prema inteligenciji i visokom obrazovanju, prihvatili su predlog i od 117 prisutnih poslanika za zakon je glasalo njih 110.

Univerzitet se tako od samog početka borio sa nedostatkom prostora, nastavnika i materijalnih sredstava. Zato su u pomoć priticali mnogi donatori.

Univerzitet u Beogradu vremenom je iznedrio druge univerzitete bivše Jugoslavije i Srbije.

Srbija je 2003. godine pristupila Bolonjskom procesu, a trenutno je aktuelan zakon iz 2005. godine. U njemu ima dosta otvorenih pitanja na koje treba sami da damo odgovore, kažu u Ministarstvu prosvete.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво