Zemljotres na Kosmetu

Zemljotres jačine pet stepeni Rihterove skale registrovan u mestu Istok kraj Peći na Kosovu i Metohiji. Podrhtavanje se osetilo u većem delu Srbije i Crne Gore. Za sada nema informacija o eventualnoj šteti.

U 14 časova i 38 minuta zemljotres jačine pet stepeni Rihterove skale pogodio je severni deo Kosova i Metohije, a osetio se u većem delu Srbije.

Kako RTS saznaje od direktorke Seizmološkog zavoda Slavice Radovanović, epicentar je bio u regionu Peći kod mesta Istok. Zemljotres odgovara intenzitetu od šest do sedam stepeni Merkalijeve skale.

Radovanović je rekla da je u prethodnom periodu najavila, na osnovu seizmoloških prognoza, da se mogu očekivati potresi tla na našem prostoru.

Ona je navela i da se sa sigurnošću ne može reći da li današnji udar bio i završni u ovom zemljotresu, dodajući da će se to uskoro znati.

Prema njenim rečima, ukoliko današnji udar nije bio završni, onda se može očekivati i "serija manjih, odnosno slabijih udara" čime će biti okončan današnji zemljotres.

"Postoji mogućnost za manje udare, a za par dana pouzdano ćemo znati o čemu se radi", rekla je direktorka Republičkog seizmološkog zavoda.

Pri takvim podrhtavanjima moguća su manja oštećenja na objektima, kažu seizmolozi.

Nema informacija o materijalnoj šteti 

Mnogi građani u momentu potresa napustili su svoje stanove i kuće, a po prvim informacijama od zemljotresa nije pričinjena materijalna šteta, javlja dopisnik Tanjuga iz Prištine.

Zemljotres se osetio u Prištini, Kosovkoj Mitrovici, Zubin Potoku, Vranju i okolini.

Kako je saopštio Seizmološki zavod Crne Gore, zemljotres se osetio u Crnoj Gori a najviše u Rožajama, Beranama, Plavu, ali i u Podgorici.  

Predsednik Opštine Zubin Potok Slaviša Ristić rekao je za agenciju Beta da za sada nema informacija o eventualnoj šteti zemljotresa.

Ristić je dodao da, iako se zemljotres snažno osetio, misli da nema ozbiljnijih oštećenja ili povređenih ljudi.

Kako su meštani Zubinog Potoka rekli za Internet portal RTS-a, zemljotres je trajao između 10 i 15 sekundi.

"Čim sam osetila zemljotres napustila sam kuću. Uplašila sam se pošto je podrhtavanje trajalo nekih 10 sekundi", kaže za sajt Sanja Karavelić.

U severnoj Kosovskoj Mitrovici je nakon potresa nestalo struje i u onim delovima grada koji su je prethodno imali.

"Bio je veoma jak zemljotres, struja je nestala a u jednom trenutku se činilo kao da će se kuća srušiti", rekao je za Internet portal RTS-a meštanin Kosovske Mitrovice Marko Radomirović.

Број коментара 103

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи