Zloupotreba ugovora o izdržavanju

Ministarstvo za rad i socijalnu politiku najavljuje oštru kontrolu ugovora o doživotnom izdržavanju. U otkrivenim slučajevima zloupotreba, glavni akteri bili zdravstveni radnici i zaposleni u Centrima za socijalni rad, nekada i u sprezi sa pravosuđem.

Ugovori o doživotnom izdržavanju od sada će, prema najavama Ministarstva za rad i socijalnu politiku, biti strože kontrolisani. Kontroli podležu i lekar, radnik centra za socijalni rad ili radnik u pravosuđu.

Ne postoji podatak o tome koliko je starih ljudi u Srbiji potpisalo takav ugovor sa osobom koja je na osnovu svog zanimanja već obavezna da brine o starima.

Branka Grudić, devedesetjednogodišnja starica, tvrdi da se sudija koji je sudio u sporu između nje i njenog sina posle nekog vremena pojavio i ponudio joj brigu u zamenu za stan u centru Beograda.

Poput nje, najviše starih osoba bez naslednika živi u centralnim gradskim opštinama, gde je cena kvadratnog metra nekretnina najviša.

Prostom računicom, godišnji troškovi brige o starima ovde koštaju koliko samo jedan kvadratni metar stana ili kuće, zbog toga su stariji stanovnici ovih naselja najčešća "meta" onih koji žele da pruže brigu u zamenu za nekretninu.

U otkrivenim slučajevima zloupotreba, glavni akteri bili su zdravstveni radnici i zaposleni u Centrima za socijalni rad, nekada i u sprezi sa pravosuđem. Zbog takvih primera, Ministarstvo za rad i socijalnu politiku uvelo je strogu kontrolu pri davanju saglasnosti za sklapanje ugovora o doživotnom izdržavanju.

Dragan Vulević iz Ministarstva za rad i socijalnu politiku kaže da u Zakonu o nasleđivanju postoji član koji kaže da je ništav svaki ugovor o doživotnom izdržavanju koji zaključuje fizičko ili pravno lice sa nekim primaocem izdržavanja, a koje se u okviru svog zanimanja ili delatnosti bavi ili radi na pružanju pomoći takvim licima.

Međutim, taj zakon ne zabranjuje bližim srodnicima onih koji su, svakako, zaduženi da brinu o starima, da sklope ugovor o doživotnom izdržavanju. Bez takve odredbe i dalje je otvoren prostor za otimanje imovine starim osobama.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво