Godišnjica otmice u Štrpcima

Pre sedamnaest godina, na železničkoj stanici Štrpci oteto je osamnaest muslimana i jedan Hrvat, koje su kasnije pripadnici paravojne formacije iz Republike Srpske likvidirali. Za zločin je, do sada, odgovarao samo jedan od učesnika.

Danas se obeležava 17 godina od otmice 19 državljana Srbije na železničkoj stanici Štrpci, koji su kasnije likvidirani nedaleko od Višegrada.

"Inicijativa mladih za ljudska prava", uz podršku organizacije "Žene u crnom", akcijom u Beogradu obeležila je ovaj datum. U okviru akcije aktivisti su puštali preko ozvučenja zvuk lokomotive koja je simbolično predstavljala brzi voz broj 671, iz kojeg su 1993. godine izvedeni putnici, koji su, potom, ubijeni.

Predsednik opštine Prijepolje Dragoljub Zindović primio je članove porodica devet Prijepoljaca, koji su sa još jedanaest građana, likvidirani u okolini Višegrada.

Zindović je porodicama obećao da će lokalna samouprava podržati njihove zahteve državnim organima da se sazna puna istina o tom događaju i da se nalogodavci i počinioci zločina u Štrpcima privedu pravdi.

U Prijepolju je prošle godine otkriveno spomen-obeležje žrtvama otmice, a na belom mermernom kamenu ispisana je poruka: "Ko u ovoj zemlji zaboravi 27. februar 2003. i stanicu Štrpci odustao je od budućnosti."

Izgradnju spomen-kompleksa, koja je koštala tri miliona dinara, finansirala je Skupština opštine Prijepolje.

Iz voza na relaciji Beograd - Bar, grupa vojnika iz Republike Srpske, koju je predvodio haški optuženik Milan Lukić, otela je 18 muslimana i jednog Hrvata.

Prema optužnici, oni su otete putnike odvezli u selo Prelovo, kod Višegrada, gde su ih u fiskulturnoj sali osnovne škole postrojili, prilikom pretresanja oduzeli novac, nakit i druge vredne stvari, a zatim tukli.

Posle toga, putnici iz voza vezani su žicom, ubačeni u kamion, odvezeni u pravcu Višegrada i likvidirani u garaži jedne od spaljenih seoskih kuća nedaleko od obale Drine.

Zbog učešća u tom zločinu, Viši sud u Bijelom Polju je, 9. septembra 2002. godine, osudio Nebojšu Ranisavljevića na 15 godina zatvora, a Vrhovni sud Crne Gore, dve godine kasnije, potvrdio presudu.

Mešihat Islamske zajednice zahteva utvrđivanje odgovornosti

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji, kojom rukovodi glavni muftija Muamer Zukorlić, zatražio je formiranje nezavisne komisije za utvrđivanje odgovornosti otmice.

"Zahtevamo od državnih organa formiranje nezavisne komisije koja bi ispitala učešće tadašnjeg političkog, vojnog i policijskog vrha, ali i tadašnjeg rukovodstva Železničko-transportnog preduzeća Srbije u ovom strašnom zločinu", navodi se u saopštenju.

Mešihat konstatuje da je poražavajuće to što su počionioci te tragedije ostali i dalje nekažnjeni i zahteva rešavanje egzistencije porodica žrtava te otmice, a kod lokalnih vlasti u Prijepolju pokrenuo je inicijativu da se plato ispred Doma kulture u tom gradu nazove "Trg otetih u Štrpcima".

Funkcioner Socijaldemokratske partije Srbije i narodni poslanik Meho Omerović ocenio je da će 27. februar 1993. godine ostati upisan kao jedna od "najsramnijih i najcrnjih mrlja na stranicama istorije države Srbije".

"Država Srbija duguje svim svojim građanima, a pre svega stradalima i njihovim porodicama potpunu istinu o tom zločinu, jer se na osnovu dokumentacije sa suđenja do sada jedinom procesuiranom - Nebojši Ranisavljeviću, jasno vidi da su sa pripremama za otmicu bili upoznati najviši državni organi", izjavio je Omerović.

Bošnjačko nacionalno veće ponovo je pozvalo nadležne državne organe da u potpunosti procesuiraju taj zločin i utvrde odgovornost svih koji su u njemu učestvovali.

Veće u saopštenju podseća da je za zločin do sada odgovarao samo jedan od učesnika, Ranisavljević, koji je presudom Višeg suda u Bijelom Polju osuđen na 15 godina zatvora.

Žrtve zločina u Štrpcima su: Esad Kapetanović (19), Ilijaz Ličina (43), Fehim Bakija (43), Šećo Softić (48), Rifet Husović (26), Senad Đečević (16), Ismet Babačić (30), Halil Zupčević (49), Adem Alomerović (59), Muhedin Hanić (27), Safet Preljević (22), Džafer Topuzović (55), Rasim Ćorić (40), Fikret Memetović (40), Favzija Zeković (54), Nijazim Kajević (30), Zvezdan Zuličić (23), Jusuf Rastoder (45) i Toma Buzov, vojni penzioner iz Beograda.

broj komentara 8 pošalji komentar
(subota, 27. feb 2010, 22:57) - Jelena [neregistrovani]

Prestrasno

Nasa velika sramota. Neka se svi krivci nadju i osude na najstrozije kazne. Saucesce, vecito unesrecenim, porodicama zrtava.
Prosto ne mogu da verujem sta se sve dogadjalo u tom prokletom ratu. Bilo ne ponovilo se.

(subota, 27. feb 2010, 22:38) - Tihi [neregistrovani]

Ne odustajte

Braco srbi ne odustajte , pronadjite ove zlocince i kaznite ih maksimalnim kaznama.
Obiteljima iskreno saucesce , i nadam se da ce pronaci pocinioce i kazniti ih.
Pozdrav od srbina iz RH

(subota, 27. feb 2010, 19:07) - anonymous [neregistrovani]

bravo

bravo, pravi komentar, citas mi misli!

(subota, 27. feb 2010, 17:23) - Milan [neregistrovani]

Kazniti zveri

Ovo je samo jedna od tragedija koja bi trebalo da nas zamisli o onome što je rađeno u ime Srbije. Ne treba zaboraviti da su i Lukići radili po nečijoj direktivi, kao i da ništa u Bosni, Hrvatskoj i na Kosovu nije urađeno bez naloga. One koji su izdavali te naloge treba tražti (neće Hag sve da uradi) upravo za dobro Srbije.
Takođe, svi bi trebalo da razmislimo šta smo radili i zašto smo ćutali dok su se ovakvi užasi događali. Ponovo za dobro Srbije, kako se nama samima ne bi tako nešto dogodilo. Zveri, ubica i kriminalaca, ima svuda i u svakom narodu. Ne treba se ustručavati, ali treba sve učiniti da se takvi označe i kazne.

(subota, 27. feb 2010, 14:39) - anonymous [neregistrovani]

Zalosno

Nadam se da ce jos neko odgovarati za ovaj zlocin. Ne moze se naci opravdanje za ovo nedelo i tim bitangama to nije trebalo. Vidim da je medju ubijenima bio jedan maloletnik i nekoliko mladica. Kao srbin osecam potrebu da osudim ovo sto se desilo.

(subota, 27. feb 2010, 13:54) - anonymous [neregistrovani]

Pa valjda je su nadjeni pocinioci?

Lukici su u Hagu !
Radosavljevic je u zatvoru...
?

(subota, 27. feb 2010, 13:11) - anonymous [neregistrovani]

Mrki

Neka im je lagana zemlja! Zao mi je zbog ovakih zlocina koje su vecinom izvrsavale paravojne formacije. Za sve zlocine se trebaju odgovorni strogo kazniti, bili to Srbi, Hrvati, Albanci ili Bosnjaci. U 21 veku mesta nema za ratne zlocine i zlocince. Kao Srbin se izvinjavam porodicama poginulih i nadam se da ce i ostale zlocince stici pravda.

(subota, 27. feb 2010, 12:33) - pamet [neregistrovani]

uzas

ovo sto se dogodilo je strasno,treba svi da se nadju i da im se sudi,najstroze moguce i da se ovakve stvari nikad ne ponavljaju....ali sam PONOSAN na RTS i na srbiju sto se kod nas prica oovakvim stvarim i sto se objavljuju ovakvi clanci....u odnosu na HRT i hrvate,koji sve zacutkuju i pokusavaju da sve stvari koje se rade o ratnom zlocinu sa hrvatske strane pretvore u neke lazi i izmisljotina srba,cetnika,slovenaca,koga god treba,pa cak i u vezi jasenovca...tako deluje jedna zdrava,razumna nacija koja ima dovoljno ponosa da se suprotstavi svojim greskama i zlocinima i preuzme odgovornost za to....SVAKA CAST SRBI I SRBIJO I BUDITE SIGURNI DA SMO SADA NA PRAVOM PUTU(UZ NASEG TADICA NARAVNO)