U Zaječaru i dalje kritično

Nabujale reke poplavile mnoge kuće i obradive površine. Nivo Belog Timoka od jutros u blagom opadanju. U zaječarskoj opštini evakuisano oko 270 ljudi. Ibar i Zapadna Morava dostigli granicu redovne odbrane od poplava. U Pribojskoj Banji, proradilo klizište. Sve jedinice u stanju pripravnosti poručuju iz MUP-a.

U opštini Zaječar je zbog poplava do sada evakuisano oko 270 ljudi, ali nema povređenih i poginulih, rekao je načelnik sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić.

Tokom noći specijalni timovi za spasavanje evakuisali su 211 osoba, a akcija spasavanja ugroženog stanovništva je i dalje u toku.

"Određen broj evakuisanih osoba je smešten u Rehabilitaciono-zdravstveni centar u Gamzigradskoj banji. Ugroženo je oko 250 kuća i pomoćnih prostorija", saopštio je danas MUP.

U saopštenju MUP-a se navodi da su sve raspoložive snage Sektora za vanredne situacije iz Zaječara, Boljevca i Knjaževca konstantno na terenu.

"Tokom noći je na terenu bio 61 pripadnik vatrogasno-spasilačkih jedinica i devet čamaca. Od mehanizacije je angažovano pet vozila Vojske Srbije, četiri kamiona, dva kipa i jedan rovokopač koji je obezbedila opština", dodaje se u saopštenju.

Do sada je utrošeno 2.000 džakova sa peskom kojima se podiže nivo odbrane, a u toku dana se očekuje postavljanje još 2.000 džakova.

Nivo Belog Timoka trenutno opada, a za nekoliko centimetara niži je i vodostaj Crnog Timoka. Međutim, to nema značajnijeg uticaja na trenutnu situaciju. Prethodno je Beli Timok dostigao nivo od tri metra i devedeset santimetara.

Iz Okružnog zatvora u Zaječaru, 40 osuđenika i 31 pritvorenik premešteni su u zatvore u Negotinu i Nišu.

U opštini Ub je zbog izlivanja reke Tamnave, naglog topljenje snega i nabujalih potoka, poplavljeno više od 3.000 hektara oranica, a prema podacima Regionalnog centra za obaveštavanje u Valjevu, najteža situacija je u selima Novaci, Brezovici, Vrelu, Kalinovcu, Bogdanovici, Crvenoj Jabuci i Sovljaku, gde su polavljena polja pod pšeničom.

Očekuje se da će nivo vode u reci Tamnavi i rečicama u ovom kraju početi da opada tek u toku sutrašnjeg dana.

U kraljevačkom kraju, Ibar i Zapadna Morava dostigli su granicu redovne odbrane od poplava. Ibar je delimično poplavio priobalje, a zbog visokih podzemnih voda preventivno je isključeno sedam reni bunara gradskog vodovoda. Zapadna Morava poplavila je nekoliko stotina oranica i uništila plastenike u selima Miločaj, Adrani i Oplanići.

Na području Kruševca poplavljeno je oko 300 hektara poljoprivrednog zemljišta, oštećeno više lokalnih puteva, a proradila su i klizišta u selima Komorane i Kruševica.

Najteža situacija je u dolini Ribarske reke i na području Đunisa, Kaonika i Brajkovca, gde su zbog izlivanja Južne Morave zagađeni seoski bunari, pa se meštani vodom za piće snabdevaju iz cisterni.

U pojedinim selima ovog kraja jedinice MUP-a iselile su nekoliko domaćinstava.

Mlava za dan narasla više od pola metra

Zbog otpanja snega u slivu reke Drine, danas je povećan protok vode na brani Hidroelektrane ''Zvornik'' u Malom Zvorniku, a nizvodno vodostaj će nastaviti da raste i u lozničkom kraju Jadar već je poplavljeno nekoliko desetina hektara oranica.

U nebranjenom delu toka kod Bradarca i Starog Kostolca Mlava je za poslednja 24 sata narasla više od pola metra, izjavio je gradski koordinator za odbranu od poplava u Požarevcu Slađan Stević.

"Reka je trenutno u stagnaciji, a novi porast stvorio bi probleme jer je nivo od oko 1,9 metara u visini privremenih nasipa", rekao je Stević.

Na delu toka kod Starog Kostolca noćas je uz pomoć mehanizacije kostolačkog "Autotranspoorta" podignut privremeni nasip koji je sprečio prodiranje vode do domaćinstava.

Vojska angažovana na osiguranju nasipa

Republički hidrometeorološki zavod saopštio je da su juče granice vanredne odbrane od poplava prevaziđene na rekama, Peku, Timoku, Đetinji i Čemernici uz tendenciju manjeg porasta.

U saopštenju se navodi da su granice redovne odbrane od poplava prevaziđene i na Velikoj Moravi, Ibru, Toplici, Tamišu, Brzavi, Neri i Starom Begeju sa tendencijim manjeg porasta.

U slivu Velike Morave i u slivu Save vodostaji su u većem porastu, na banatskim vodotocima u umerenom porastu, a na Tisi i na Dunavu u manjem porastu.

Sektor MUP-a za vanredne situacije konstantno je na terenu, podižu nivo odbrane i pomažu ugroženom stanovništvu. Pripadnici vojske angažovani su na punjenju vreća sa peskom za osiguranje nasipa.

U Pribojskoj Banji, zbog naglog topljenja snega i kiše, proradilo je klizište. Ugroženi su brojni objekti, a gosti iz stacionara i nekoliko porodica iz stambene zgrade već su evakuisani. Veliki deo naselja je bez struje i vode.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи