Osveštana crkva Svetog Nikole u Prištini

Obnovljena crkva Svetog Nikole, koja je spaljena tokom martovskih nemira pre šest godina, osveštana je u Prištini. Liturgiju je služio vladika Atanasije u prisustvu blizu 200 vernika.

U Prištini je osveštana obnovljena crkva Svetog Nikole, spaljena tokom martovskih nemira pre šest godina, a liturgiju je služio administrator Raško-prizrenske eparhije vladika Atanasije.

Osveštavanje crkve je okupilo blizu 200 vernika. U obraćanju vernicima vladika Atanasije ih je pozvao na očuvanje ljudskih vrednosti.

Prištinska crkva će od danas biti otvorena za vernike. Njen kućepazitelj Ranđel Nojkić se nada da će ubuduće zvona crkve Svetog Nikole zvoniti Prištinom, te da će vernici redovno obilaziti hram.

Dolazak na osveštavanje crkve, je za neke od vernika bio prvi boravak u Prištinu posle 11 godina.

Ma koliko uzbuđeni zbog ponovnog dolaska u crkvu, vernici nisu krili razočarenje zbog oskrnavljene unutrašnjosti. Zidovi crkve su i dalje kakvi su ih ostavili vandali 17. marta 2004. godine.

Crkva u Prištini je obnovljena u akciji obnove Saveta Evrope, Evropske komisije, kosovske vlade, Eparhije raško prizrenske i drugih.

U Martovskom nasilju 2004. na Kosovu je porušeno preko 30 objekata. Od crkve svetog Nikole su ostali samo zidovi.

U šest godina od nasilja obnovljeni su crkva, zvonik, krstionica i parohijski dom.

U zaštitu srpskih pravoslavnih crkava i manastira uključuje se i Evropska unija, koja je nedavno imenovala Dimitrisa Moskopulosa, grčkog diplomatu na Kosovu za svog posrednika u kontaktima sa crkvom.

"Mi smo u stalnom kontaktu sa SPC. Ne želimo da sami donosimo odluke o prioritetima, već se u celom procesu konsultujemo sa predstavnicima SPC i želimo da u saradnji sa njima identifikujemo prioritete i zadatke na koje ćemo se koncentrisati", rekao je Moskopulos, koji je prisutvovao prvoj liturgiji u obnovljenoj crkvi u Prištini.

Osveštavanje obnovljenih srpskih pravoslavnih crkava na Kosovu biće nastavljeno sutra u Prizrenu.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво