Читај ми!

Zašto niko rečitije od veterana ne može da govori o strahotama rata

U naredna četiri dana u Beogradu se održava generalna skupština i kongres Svetske federacije veterana, organizacije više od šezdeset miliona veterana širom sveta. Kongres organizuje Subnor, a pokrovitelj je predsednik Srbije.

U Beograd je stiglo više od dvesta delegata iz 35 zemalja. O miru, poručuju, niko rečitije ne može da govori od onih koji su iskusili strahote rata.

"Ratni veterani imaju pravo da dignu glas protiv novih ratova i agresija. To je, moram da kažem, u skladu s onim za šta se zalažemo od osnivanja 1950. godine. Mi moramo da se borimo protiv novih ratova i konflikata i da koristimo oružje mira i slobode a ne oružja rata koja razaraju i uništavaju ljudsku rasu. Moramo da se uvažavamo čak i kada imamo različita mišljenja, uprkos današnjoj svetskoj ratnoj propagandi velikih sila", kaže Dan Vigo Bergtun, predsednik Svetske federacije veterana.

Kroz istoriju, srpski narod je uvek bio na pravoj strani, u stroju pobednika i platio je visoku cenu slobode. I zato, poručuju iz Subnora, sećanje na tradiciju oslobodilačkih ratova je obaveza i zalog za budućnost u miru i toleranciji.

"Problemi nastaju ovde kod nas u regionu, a znam pouzdano i u Evropi i u svetu kada prestaje obeležavanje pobede dobrog nad zlom. Tada dolazi do revizije istorije, čiji smo svedoci danas, poraženi u Drugom svetskom ratu se guraju u stroj pobednika, oni koji su činili strašno zlo u tom ratu čine sve da izbrišu tragove tih zločina, a mi koji smo bili u stroju pobednika smo pomalo zaćutali", kaže general Vidosav Kovačević, predsednik Subnora.

Srpski narod danas ponovo mora da brani svoje ime, istoriju, kulturu, tradiciju i pravo da živi u miru, kaže ministar Nikola Selaković.

"Moram ovo danas da spomenem, jer se Srbi na Kosovu i Metohiji i danas suočavaju sa terorom i danas moraju da brane svoja ognjišta na kojima su oni i njihovi preci živeli i žive stotinama godina", kaže Selaković.

A veterani iz Beograda poručuju – poštovanje različitosti, mir i sloboda nemaju alternativu.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво