Читај ми!

Ko je odgovoran za tutinske "borbe petlova" među učenicima – roditelji, škola ili policija

Prošle nedelje su učenika B. D. (12) iz Tutina pretukla četvorica vršnjaka i malo starijih učenika OŠ "Rifat Burdžović Tršo". Prema izjavama majke napadnutog dečaka S. D. (47) za Internet portal RTS, dečaka su napali školski drugovi zato što nije hteo da učestvuje u grupnoj tuči koja je unapred dogovorena. Iako se ucene i maltretiranja dece, kako svedoče njihovi roditelji, događaju mesecima unazad, u Tutinu izgleda da nema dogovora oko toga ko je odgovoran za vršnjačko nasilje među decom.

Ко је одговоран за тутинске "борбе петлова" међу ученицима – родитељи, школа или полиција Ко је одговоран за тутинске "борбе петлова" међу ученицима – родитељи, школа или полиција

Sa informacijom da je u Tutinu pretučen dvanaestogodišnji dečak B. D. koji je posle časova u popodnevnoj smeni krenuo iz škole kući, stigla je, gotovo istovremeno i druga informacija - da OŠ "Rifat Burdžović Tršo" nije nadležna za slučaj. Učenika ove škole prebili su učenici iste škole, ali - izvan tzv. školske zone.

Policijskim rečnikom rečeno, sam događaj nije kategorizovan kao događaj u školi - jer se nije desio u zoni škole niti za vreme trajanja nastave. 

Ko je, onda, nadležan za vršnjačko nasilje među decom mlađom od 14 godina - roditelji, policija, centri za socijalni rad, društvo? Ili svi zajedno, a onda možda i škola kao obrazovno-vaspitna ustanova čak i kad slučaj nije u njenoj zoni?

Jedan policajac, tri školska izlaza 

Deci su se završili časovi, a neki od njih su imali dogovorenu tuču između dve grupe učenika. Ta je tuča, ipak, osujećena pa je "kocka pala" na B. D.-a koji je odbio da učestvuje u obračunu.

Dečak je pokušao da izbegne napad izašavši na drugi školski izlaz, zapravo onaj koji je bliži policijskoj stanici nego putu kojim ide kući. Četvorica učenika škole praćeni drugom decom "navijačima" napali su ga u ulici koja ne pripada školskoj zoni. A to znači da je školski policajac ne nadzire.

A čak i da se vršnjačko nasilje dogodilo u školskoj zoni, teško da bi jedan školski policajac na više od 600 učenika u jednoj smeni mogao da bude istovremeno na tri školska izlaza i spreči tuču.

"Tuča bliža policijskoj stanici nego školi" 

"Nisam najupućeniji šta se dogodilo", rekao je nastavnik Bešir Camić u razgovoru za sajt RTS-a. Camić je nastavnik fizike i razredni starešina pretučenog učenika u OŠ "Rifat Burdžović Tršo".

"Žao mi je što se to desilo, dečak je, koliko znam, pretučen. Ipak, ne može biti da je samo jedna strana kriva, a moj učenik nije od one dece koja baš ne prave probleme. Imao je svađice sa drugom decom. Škola nije nadležna u ovom slučaju, jer se tuča dogodila bliže policijskoj stanici nego školskom dvorištu", kaže Camić za sajt RTS-a.

Camić je svakako saglasan da bi škola koja ima između 1200 i 1300 učenika trebalo da ima više školskih policajaca. Posebno i zato što je u blizini i druga osnovna škola "Vuk Karadžić" sa 600 ili 700 učenika.

"Makar još jedan školski policajac, bio bi dragocen, među toliko dece", kaže on.

Da se tuča, recimo, dogodila u zoni škole ne bi bilo mnogo drugačije, kažu u tutinskoj policiji. Škola bi pokrenula vaspitno-disciplinski postupak koji bi rezultirao nekim ukorom, smanjenjem ocene iz vladanja. U tom slučaju za oštećenog tj. žrtvu postoji i program podrške, razredni starešina je dužan da radi sa njim i omogući mu da se bezbedno oseća u školi.

Upućeni kažu i da je naše zakonodavstvo trenutno veoma blago, jer iako je reč o nasilničkom ponašanju, vodi se računa o interesima maloletnika - počinilaca nasilja. Obično se završi školskim ukorom na kraju, nekad ni tako.

Ucene i tuče od oktobra prošle godine

Majka pretučenog dečaka iz Tutina kaže za RTS da su njenog sina počeli da ucenjuju od oktobra. "Tako sam saznala za organizovanje tuča. Kao što smo saznali mi roditelji da su nam deca ucenjena i da ih pojedini učenici maltretiraju, trebalo bi da su o tome obavešteni i nastavnici i direktor škole. Obaveštavali smo ih o tome. Ako se moj sin svađa, o tome razgovaramo, ali nikog ne tuče. Već mesecima unazad pratim svog sina u školu i idem pred njega zbog ucena i pretnji. Ode zdrav i prav u školu, a pronađem ga premlaćenog na ulici", kaže S. D.

Ova majka kaže i da ne razume logiku (ne)nadležnosti:

"Ako su se deca napolju potukla, kad dođu u školu i dalje imaju problem. Kako opet dete da pustim u tu školu koja je nenadležna?"

U razgovoru sa roditeljima učenika ove škole, saznajemo i da je bivši pedagog škole Žarko Veljović jedini s kim se moglo razgovarati o ovom problemu koji traje već mesecima.

Majka L. P. čiji sinovi su takođe imali problem sa istim učenicima koji su pretukli B. D.-a kaže za sajt RTS-a da je pre nekoliko meseci bilo najava da će problematičnu grupu učenika razdvojiti, preseliti ih u druge škole: "To se, međutim, nije dogodilo. Kao da su zaštićeni."

Kada žrtva postane nasilnik 

Roditelji učenika ove tutinske škole kažu da su "borbe petlova" lokalni naziv za tuče koje se organizuju među decom i mogu biti "jedan na jedan", ili grupa dece na jednog. Bilo je situacija kad se organizovalo po 60 učenika šestog, sedmog i osmog razreda, kaže majka koja je i dalje zabrinuta za bezbednost svoje dece.

"Ako se neko pobuni protiv dece koja se predstavljaju ostalima kao moćnici koje moraju da slušaju, oni onda organizuju tuče protiv pobunjenika. Ako im se on pokori, onda ga ostave na miru i to je pobeda za njih", objašnjava majka L. P. iz Tutina.

Ova majka kaže da za sve ovo vreme škola kao institucija nije reagovala na ovakve "igre".

Ona podseća i na nedavni događaj u tutinskoj gimnaziji kada je dečak (16) doneo britvu u školu i ubo drugog učenika.

"Dečaka su maltretirali vršnjaci. Neki od njih koji su ga tukli dobili su ukor iz vladanja, bilo je pitanje da li će ostati u školi. Pružena im je, međutim, šansa. Kasnije nisu pravili probleme, ali su ga maltretirali - psihički. Onda je dečak koji je trpeo nasilje, koji je lečen i vratio se u školu i dalje maltretiran samo psihički, poneo britvu i ubo dečaka koji ga je maltretirao. Taj je dečak sada u maloletničkom pritvoru", kaže majka iz Tutina. 

Žrtve, neretko, postaju nasilnici, a nasilnici žrtve, zaključuje ova majka koja razmišlja o preseljenju u drugi grad. 

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво