Читај ми!

"Sve je OK" uz čet, poziv ili onlajn susret – mladi "na klik" do besplatne psihološke podrške

Gotovo četvrtina mladih ima neki problem koji utiče na njihovo mentalno zdravlje, a tek je svaka treća mlada osoba spremna da o govori o problemima koji je pritiskaju. Najčešće ne znaju kome da se obrate, gde mogu da potraže psihološku podršku. Zbog toga je, uz pomoć Unicefa, pokrenut sajt "Sve je ok", gde mladi mogu brzo i lako da dođu do besplatne psihološke pomoći i saveta kako da se nose sa nekim problemom.

Platforma Sve je OK na jednom mestu okuplja institucije i stručnjake koji se bave brigom o mentalnom zdravlju mladih. Mladima od 13 do 30 godina nudi korisne tekstove, savete, ali i psihološku podršku za probleme koji ih muče, a o kojima nerado govore.

Kosta Gajić iz Nacionalne dečje linije, koja je deo ove platforme, kaže za RTS da mladi na ovom sajtu mogu pronaći precizne i tačne informacije o mentalnom zdravlju, kao i načine kako da stupe u kontakt sa onima koji mogu da im pruže podršku.

"Pre svega kroz usluge savetovanja telefonskog tipa, kao što je Nacionalna dečja linija, savetovanje putem pisane komunikacije, odnosno putem čet forme i usluga koju pilotiramo od decembra prošle godine – to je onlajn savetovanje, u formi direktnog kontakta sa terapeutom", rekao je Gajić.

Objašnjava da mladi jednim klikom, direktno sa sajta Sve je ok, mogu da koriste uslugu savetovanja koja njima najviše odgovara.

Podrška mladima iz svih delova zemlje

Gajić napominje da su poslednje tri godine, usled pandemije, naročito bile izazovne za mentalno zdravlje mladih i da je neophodno pružiti im podršku koja će biti dostupna u svakom delu zemlje i koja garantuje poverljivost.

Objašnjava i zašto tek svaka treća mlada osoba odluči da razgovara sa nekim o problemu koji je muči.

"Nije uvek lako govoriti o onome kako vidimo sebe, šta je ono što nas muči, ali moram priznati da postoji i dalje jedan vid stigme u delu traženja podrške – kako neke stvari možemo samostalno da preguramo, odnosno da li je sa mnom sve OK ukoliko tražim podršku kada mi je ona potrebna", rekao je Gajić.

Mlade u Srbiji, kako kaže, muči sve ono što muči i mlade širom sveta. Međutim, napominje, poslednje dve godine posebno su značajne teme koje se tiču mentalnog zdravlja.

"Načini na koji se mladi bore sa doživljajima, sa kojima se susreću i situacije u kojoj se nalaze po prvi put. Sigurno u prilog tome ne idu ni poslednje informacije o ratovima koji se dešavaju i koje na neki način bude i ranije proživljena iskustva. S druge strane, opet su to teme koje se tiču porodičnih odnosa, odnosa u školi, odnosa sa partnerima, pitanje kako vidimo sebe, gde vidimo sebe i na koji način mislimo da možemo sebe da dodatno ostvarimo", kaže Gajić.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво