Читај ми!

Milovanović: Prve analize ne ukazuju da kod policajaca ima posledica zračenja od gromobrana

Direktor Instituta za medicinu rada Aleksandar Milovanović kaže da je devet policajaca koji su na graničnom prelazu Bezdan otkrili automobil koji je prevozio glavu gromobrana iz Sombora prebačeno u taj institut gde su im urađeni pregledi i analize, kao i da kod njih nema znakova posledica zračenja. Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost: Dodatnim merenjima ustanovljeno je da, nakon uklanjanja radioaktivnog izvora, ne postoji dodatna kontaminacija vozila i lokacije.

Aleksandar Milovanović navodi da se policajci osećaju dobro i da su posle pregleda pušteni kući.

Ističe i da su im urađene i specifične analize parametara krvi čiji će se rezultati znati u ponedeljak ili utorak.

Precizirao je da su urađene specijalne analize mikronukleusa i hromozomske aberacije i da će se na osnovu njih tačno znati da li je došlo do eventualnih poremećaja.

Milovanović je predložio da se uhapšena trojica stranih državljana takođe podvrgnu adekvatnim pregledima.

Granična policija Srbije je kod trojice hrvatskih državljana na graničnom prelazu Bezdan u gepeku "audija" pronašla glavu gromobrana.

Uhapšeni L. M.( 1974), D. T. (1987), A. T. (1983) su zadržani.

Direktorat: Ne postoji dodatna kontaminacija vozila i lokacije 

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije saopštio je da je u kasnim večernjim satima 4. marta inspekcija za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Direktorata obaveštena da su na graničnom prelazu Bezdan službenici carine i granične policije detektovali povišenu radioaktivnost u putničkom automobilu.

"Inspekcija je u nedelju, 5. marta, izvršila vanredni terenski inspekcijski nadzor na lokaciji i utvrdila da se radi o izvoru zračenja iz radioaktivnog gromobrana. U skladu sa Zakonom propisanim ovlašćenjima inspekcija je angažovala ovlašćeno pravno lice "Vinča", koje je isti dan pronađeni izvor stavila pod kontrolu i predala na dalje skladištenje u centralno skladište u JP "Nuklearni objekti Srbije". Dodatnim merenjima ustanovljeno je da, nakon uklanjanja radioaktivnog izvora, ne postoji dodatna kontaminacija vozila i lokacije", navodi se u saopštenju.

"O svim dodatnim informacijama vezanim za navedeni događaj Direktorat u ovom trenutku ne može da se oglašava kako ne bi ometao istragu a u cilju obezbeđivanja uslova da organi postupka neometano obave svoj posao u skladu sa svojim nadležnostima", zaključuje se u saopštenju. 

Oglasio se alarm detektora radioaktivnosti

Zahvaljujući činjenici da su detektori radioaktivnosti deo obavezne opreme svakog carinskog službenika, na izlazu graničnog prelaza Bezdan je 4. marta otkriven pokušaj krijumčarenja radioaktivne glave gromobrana u prostoru za rezervni točak jednog vozila, saopštila je Uprava carina.

Prilikom izlazne kontrole automobila nemačkih registarskih oznaka oglasio se alarm detektora radioaktivnosti, zbog čega je hitno sprovedena detaljna kontrola, uz sve neophodne mere bezbednosti i zaštite.

Tada su u prtljažniku, u prostoru za rezervni točak, pronađeni neprijavljena metalna glava gromobrana i uređaj za merenje sastava matala, na koje je ručni detektor za merenje jonizujućeg zračenja odreagovao.

Odmah je obaveštena inspekcija za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost, kao i Direktorat za radijaciju i nuklearnu bezbednost, koji su prema važećoj proceduri stupili u kontakt sa Institutom za nuklearne nauke Vinča, radi preduzimanja daljih mera.

Nadležne službe su preuzele i obezbedile radioaktivne predmete, dok su trojicu putnika, državljane Hrvatske, zajedno sa vozilom preuzeli u dalju nadležnost policija i tužilaštvo.

"Napominjemo da carinska služba za otkrivanje i sprečavanje nedozvoljenog prometa radioaktivnih i nuklearnih materijala na graničnim prelazima koristi stacionarne monitore i ručne detektore za merenje jonizujućeg zračenja", navedeno je u saopštenju.

Svi službenici koji su toga dana radili na pomenutom prelazu odmah su upućeni na lekarski pregled, bez obzira na to što nisu pokazivali nikakve simptome izloženosti radijaciji.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво