Читај ми!

Žrtve nasilja, slabije plaćene i ređe na čelu kompanija – trnovit put do ravnopravnosti žena

Dan žena dočekujemo sa crnom statistikom: devet ih je ubijeno u porodičnom nasilju od početka godine. Umiru nam i porodilje i trudnice. I dalje postoje otpori prema ravnopravnosti žena. I pored teškoća, izborile su se za mnoga prava, ali ih i dalje nema dovoljno na funkcijama i na čelu velikih kompanija.

Julija Petrović, jedna je onih žena koje krče put u muškom poslu. Za volanom i u najvećem gradskom špicu, kaže, oseća podršku, naročito kada komentar o njoj napišu oni koje vozi.

"Komentar koji je jedna žena ostavila glasi: Vozila sam se sa devojkom u četrdesetosmici. Pravi je maher. Svaka joj čast. Vozi bolje nego muškarci", navodi Petrovićeva.

Sve je više preduzetnica 

Da su "rame uz rame" sa muškarcima, potvrđuju one koje pokrenu sopstveni posao. Upućeni kažu da je tek trećina preduzetničkih firmi u vlasništvu žena. Iako u manjini, ne zaostaju po rezultatima, a spremne su da rade na sebi.

"Dok su pre deset godina dominirale žene sa srednjoškolskim obrazovanjem, sada je sve više sa fakultetom. Opredeljuju se da osnuju biznis nakon desetak godina rada za drugog", objašnjava predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije Sanja Popović Pantić.

Potreban ravnopravni odnos 

Da jedni drugima ništa ne oduzimamo, već da ravnopravnim odnosom gradimo bolje društvo, poruka je poverenice za zaštitu ravnopravnosti.

"Treba nam manje euforije i više realnog sagledavanja i unapređenja položaja žena u oblastima gde su neravnopravne. Okrenite se oko sebe – manje je žena na pozicijama odlučivanja, rade u manje plaćenim profesijama i primaju manju platu za isti rad", kaže poverenica Brankica Janković.

A kakav Osmi mart žene žele?

"Treba osmi mart da bude svakog dana. Pokazivanje pažnje sitnicama i poštovanje žena", poručuje sugrađanka.

A poštovanja i brige sve je manje. To potvrđuje statistika: od početka godine devet žena ubijeno je u porodičnom nasilju. Svaka četvrta je doživela neki oblik zlostavljanja. Boje se da prijave. A institucije, tvrde upućeni, ne reaguju na vreme.

"Jedna od deset žena prijavi nasilje koje je učinio njen aktuelni partner", objašnjava Tanja Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra. 

Prema njenim rečima, tužna činjenica je da nemamo nikakav preventivni rad kako bi žene dobile dobru informaciju o tome šta su crvene zastavice i kako da prepoznaju elemente nasilja u partnerskoj vezi.

"Ne popravljamo sistem i način na koji procenjujemo bezbednosne rizike", poručuje Ignjatovićeva.

Ne trpite nasilje, prijavite ga 

Ohrabruje priča Julije Petrović koja u poslu parira kolegama.

"Ima kolega koje su rekle – svaka čast, možeš da budeš instruktor kolegama. Pažljivije smo i osećajnije za ovaj posao", kaže Petrovićeva, koja navodi da uz osmeh radi svoj posao.

Osmeh jeste žensko oružje, ali često ne pomaže. Na Dan žena, poruka je da ne trpite nasilje, već se ohrabrite da ga prijavite.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво