Читај ми!

Učiteljice zaslužuju pažnju, ali ona se ne meri vrednošću poklona – šta je najbolje kupiti za 8. mart

Nedavno je u Vajber grupi, kada su se dogovarali o kupovini poklona učiteljici za 8. mart, jedan roditelj predložio da se podignu krediti i kupe garsonjere učiteljici i direktorki, pa da se sećaju jedni drugih ceo život. Nesumnjivo je da je u pitanju šala, ali praksa da obradujemo učiteljice i nastavnice za praznik se odomaćila. Koji je poklon pravi?

Nijedan zakon niti protokol ne regulišu vrednost poklona koji zaposleni u prosveti mogu da prime. Jedino je u zdravstvu ograničen na 462 evra. Možda su ti skupoceni pokloni u drugi plan stavili suštinu 8. marta, ali nema roditeljske Vajber grupe u kojoj se ovih dana ne priča o tome.

Nedavno je u Vajber grupi jedan roditelj predložio da se podignu krediti i kupe garsonjere učiteljici i direktorki i da se sećaju jedni drugih ceo život.

Nesumnjivo je da je u pitanju samo šala, ali praksa da obradujemo učiteljice i nastavnice za praznik se odomaćila. Zato i ne čudi što na internetu postoje brojne stranice koje se bave isključivo pravljenjem i prodajom osmomartovskih poklona za prosvetne radnice.

"Dokle je stiglo danas to je pitanje, jer se danas uglavnom to svodi na poklanjanje nekih sitnih ili možda čak i većih poklončića, ali to je sve u duhu sad potrošačkog društva, zanemarili smo možda taj bitan aspekt koji se odnosi na prava koji imaju žene", kaže Aleksandar Markov, profesor istorije.

Vlasnici cvećara ipak kažu da je, po njihovom iskustvu, pažnja ispred razmetljivosti.

"Najviše za 8. mart ide jedna ruža, jedna orhideja, po jedan, cvet jer kupuju za majku, tetku, sestru, najviše deca kupuju za učiteljice, nastavnice", kaže Valentina Bulić, vlasnica cvećare.

Svi znamo da ima i drugačijih primera - kako onih da deca sama prave uspomene za nezaborav svojim učiteljicama i vaspitačicama, tako i onih gde se kupuju skupoceni satovi, torbe, umetničke slike. Sigurno je da sve zaslužuju pažnju, ali ona se ne meri vrednošću poklona.

To su možda najbolje razumeli roditelji dece iz Rakovice, koji su predložili da osnovna škola nosi ime jedne učiteljice.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво